BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT REJTŐ ILDIKÓ! Ezúton szeretnénk felköszönteni és nagyon boldog születésnapot kívánni REJTŐ ILDIKÓNAK, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, 2x-es olimpiai bajnok, 5x-ös világbajnok, 18x-os magyar bajnok tőrvívónak, edzőnek! A magyar női vívás történetében páratlanul eredményes pályafutása alatt összesen 7 olimpiai és 15 világbajnoki érmet nyert.

Ildikó 5 olimpián vett részt és valamennyin érmes helyezést ért el. 1964-ben Tokióban duplázott, egyéniben és csapatban is nyert, előtte és utána (1960. Róma, 1968. Mexikóváros, 1972. München) pedig 3 ezüst- és 2 bronzérmet szerzett. A magyar női vívás történetében páratlanul eredményes pályafutása alatt összesen 7 olimpiai és 15 világbajnoki érmet nyert.

Kamaszkori gerincferdülése miatt testnevelő tanára, Kovácsné Nyári Magda válogatott vívó javaslatára választotta a vívást. Tehetségére 1956-ban az Elektromos SE szakosztályában figyelt fel Hátszegi József, mesterével együtt 1960-ban igazolt az Újpesti Dózsába. Az 1955. évi budapesti ifjúsági világbajnokságon 6. helyezett lett, a következő évben Luxembourgban, majd 1957-ben Varsóban már ifjúsági világbajnokságot nyert!

Ugyanebben az évben bekerült a felnőtt válogatottba, 1958-ban a budapesti világbajnokságon 3. lett, de csak azért, mert hajdani testnevelő tanárát nem volt mersze legyőzni. A következő évben tőrcsapatban megszerezte első világbajnoki érmét, majd 1963-ban Gdanskban egyéniben szerzett világbajnoki címet. Ezt követően csak sikert sikerre halmozott.
A balkezes tőröző rendkívül finom technikával, nyugodtan, határozottan vívott, rácáfolt azokra a véleményekre, melyek annak idején nem jósoltak neki sikeres jövőt. Ugyanis Rejtő Ildikó súlyos halláskárosodással született, egyik fülére nem hall, a másik füle is 60%-ban halláskárosodott, de megtanult szájról olvasni, az utasításokat papírra írva adták át neki, mert a sisak mögül már nem működött olyan jól a szájról olvasás.

A páston aratott sikereivel az ugyancsak balkezes Elek Ilona (Egykori Halhatatlan Tagunk), a legendás emlékű Csibi méltó utóda volt. 1963-ban és 1964-ben az év legjobb magyar női sportolójává választották, 5x volt az év vívónője Magyarországon (1964, 1968, 1969, 1970, 1971).

Visszavonulása után a Bp. Honvédban edzősködött, néhány hónappal később az Újpesti Dózsában lett technikai vezető, itt dolgozott nyugdíjazásáig, 1988-ig. A 90-es évek elején visszatért a pástra és sorra aratta győzelmeit a veterán világversenyeken: 1995-ben veterán Európa-bajnok, 1999-ben veterán világbajnok lett. 2000-ben Olimpiai Érdeméremmel tüntették ki, és megkapta Az Évszázad Siket Sportolója (1924-2000) kitüntető címet.

Sport „múltja” és sikerei továbbra is töretlen, mikor 80 éves lett, így nyilatkozott: “A +80-as korosztályban Lidivel és még valakivel elképzelhető, hogy utoljára fegyvert fogok… Nagy öröm, hogy össze tudtunk jönni, bízom benne, hogy 5 év múlva is találkozunk”

Ma, május 11-én ünnepeljük Rejtő Ildikót, Halhatatlan Tagunkat, Isten éltesse sokáig! ❤

Kívánunk sok egészséget és nagyon sok boldog születésnapot!

📷 Fotó forrás: olimpia.hu