Ezúton szeretnénk felköszönteni és nagyon boldog születésnapot kívánni NAGY TÍMEÁNAK, becenevén „Titinek” a Prima díjas, Csík Ferenc-díjas, 2x-es olimpiai bajnok, 6x-os világbajnok, Európa-bajnok párbajtőrvívónak a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének elnökének!

Nagy Tímea 1970. augusztus 22-én született, tízéves korában, 1980-ban kezdett vívni a Vasas színeiben. Úgy került a vívóterembe, hogy követett egy fiút, aki a plátói szerelme volt: a srác két hét után abbahagyta, Nagy Tímea viszont beleszeretett a sportágba, csak 30 év után hagyott fel vele.

1988-ban már a felnőtt válogatott keretének tagja volt. Kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, öt világbajnoki arany és két bronz nyertese, az Európa-bajnokságokon egy aranyat, két ezüstöt és egy bronzérmet szerzett.
Nagy Tímea régen és most

 

1998-ban megszületett első gyermeke, Csenge, egy év múlva pedig aranyérmet nyert csapatban az 1999-es szöuli világbajnokságon, majd a 2000-es sydney-i olimpián párbajtőr egyéniben. Ezzel beírta magát a történelemkönyvbe, olimpián ugyanis addig vívó sosem szerezte meg az első aranyat a magyarok között.

 

Második gyermeke, Luca 2002-ben jött a világra, a 2004-es athéni olimpián pedig megvédte aranyát. Harmadik gyermeke, Csanád 2005 júniusában született, Nagy Tímea a versenyekre az év novemberében tért vissza. A 2006-os torinói vb-n aranyat nyert egyéniben. Az élsporttal 2010-ben hagyott fel.

És hogy mi történik Nagy Tímeával azóta?

2001-ben a MOB női bizottságának a tagja, 2009-ben Sportegyesületek Országos Szövetségének általános alelnöke. Manapság sem esett messze a sporttól, csak “pástot/pályát” váltott, hiszen jelenleg a Duna Aréna és a Hajós Alfréd uszoda létesítményvezetője. 2020 óta pedig a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének elnökeként tevékenykedik.

„Minden nap 4 órakor kel, fél 5-ig még sajnálja magát, megissza a cappuccino-ját (édesítővel!), hogy utána megehessen egy tábla csokit”

(aki ismeri, tudja, hogy imádja a csokoládét) majd megcsinálja a NAPI SPORT adagját! És indul a nap…

Titi az örök optimista, jókedv és lelkesítő. Őszinte, szókimondó, sziporkázó, soha nem ismer lehetetlent. Mindig megragadja a dolgok igazi LÉNYEGÉT és fantasztikus módon, hitelesen képviseli a sport szeretetét, a sport fontosságát és mindazt a szellemiséget, eszmét, ami a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének az igazi küldetése, a legfontosabb mozgatórugója.

Hosszú sorokon keresztül írhatnánk az életéről, sportpályafutásáról, mégis inkább az Ő szavaival élve (röviden, lényegre törően) a legfontosabb „mérföldköveket” idéznénk fel:

„Dundi kislány volt, majdnem megbukott testnevelésből.” Tízéves korában kezdett vívni, 8 évvel később már a felnőtt válogatott keret tagja volt. 1996-ban az atlantai olimpián 5. helyezett lett, ami számára oly nagy kudarc volt, hogy abba akarta hagyni a vívást (de milyen jó, hogy nem tette!). Felállt és folytatta, aztán 4 év múlva megnyerte a Sydney olimpiát. Sőt, újabb 4 évvel később a következőt is. Előtte, közötte, utána pedig gyerekeket szült. Nem volt példaképe és Ő sem akart az lenni… végül mégis az lett!

 

Nagy Tímea a munkája mellett komoly szerepet vállal a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületenek „éllovasaként”, a magyar sport népszerűsítésében. Folyamatosan azon agyal, hogyan lehetne még jobban biztatni, lelkesíteni, elérni és motiválni a mai fiatalokat, hogy mozogjanak, sportoljanak rendszeresen és küzdjenek, merjenek nagyot álmodni… tűzzenek ki célokat és az álmuk megvalósításáért tegyenek meg mindent, amit csak tudnak. És mindezt miért? Hogy Ők is átélhessék azt a „csodát”, amit Olimpikonjaink, Halhatatlan Tagjaink átélhettek sportpályafutásuk alatt.

Egyik kedvenc mondatunk Tőle az utánpótlás sportolókról, amit saját hivatalos facebook oldalán, a Nagy Tímea – vívó hivatalos oldalán írt ki:

“Ráléptek arra az útra ami, boldogságot, szenvedést, örömöt, gyötrelmet jelent. Nem biztos, hogy Olimpia aranyérem lesz a jutalom. Ennél sokkal TÖBBET fognak KAPNI A SPORTTÓL, de Ők ezt még nem tudják!”

– ebben minden benne van, miért is érdemes sportolni!

Most éppen az jár a fejedben, hogy Te is odaállnál e fantasztikus felelősségvállalás mellé? Mivel tudsz Te ehhez hozzájárulni? Ezt Te pontosan tudod, csak hallgass a szívedre, ahogy Nagy Tímea tette, aki annó egy „fiú szerelméért” kezdett vívni, de milyen jó, hogy így tett!! Köszönjük Neked “Titi”!

Ma, augusztus 22-én ünnepeljük Nagy Tímeát, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének Tagját és egyben Elnökét, Isten éltesse sokáig! Kívánunk Neki sok egészséget és nagyon sok boldog születésnapot!

 

Forrás: @Őrangyal Életmentő Magazin, legelsosegely.hu

📷 Fotó forrás: ridikul.hu, MTI / Koszticsák Szilárd