„Az élsport rengeteget adott, a gyermekeim még többet”

Ezúton szeretnénk felköszönteni (inkább 1 nappal korábban, mint később) és nagyon boldog születésnapot kívánni KOVÁCS KATALINNAK, a Prima díjas, 3x-os olimpiai-bajnok, 5x-ös olimpiai ezüstérmes, 31x-es világbajnok (ezzel minden idők legeredményesebb női kajakozója a világon!) és 29x-es Európa-bajnok „Kajakkirálynőnknek”, aki február 29-én (szökőévben 4 évente) ünnepeli születésnapját!

Számos díjjal és elismeréssel büszkélkedhet, mindegyiket felsorolva hosszú sorokon keresztül tudnánk csak leírni… néhányat közülük azért szeretnénk megemlíteni: Kovács Katalin, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség örökös bajnoka, 10x volt az év magyar kajakozónője (1999 és 2009 között) 2x az év magyar sportolónője (a sportújságírók szavazata alapján 2002, 2003) 2x az év magyar sportolója (a Nemzeti Sportszövetség díja 2003, 2009) 2017 óta a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének Tagja.

A kezdetek

Kati a nővérei példáját követve 1987-ben kezdett el kajakozni, 1993-ban már az ifjúsági Eb-n szerzett érmeket, majd 1995-ben bekerült a magyar válogatott keretébe. 1996. évi nyári olimpiai játékokon tartalékként volt a magyar csapat tagja. 1997-től már EB, VB érmeket szerzett, majd 1998-ban az első világbajnoki címét szerezte meg (K4 200 m). Ettől kezdve a “Kajakkirálynőnk” megállíthatatlan volt a siker útján és az ezt követő években szerzett “éremesővel” végérvényesen beírta nevét a sporttörténelembe.

2000. Sydney, első olimpiáján komoly esélyekkel állt rajthoz, előbb K4-ben, majd Szabó Szilviával K2-ben nyert olimpiai ezüstérmet. De természetesen ez után is volt még feljebb, sőt… hiszen az athéni olimpián Janics Natasával K2-ben (500 m) győzött és olimpiai bajnok lett, K4-ben (500 m) pedig ezüstérmet szerzett.

Az athéni (2004) olimpiai játékokon Kovács-Janics K2-ben diadalmaskodott, mely kettős az elkövetkező 2 év világversenyein MINDEN TÁVON a legjobbnak bizonyult. 2006-ban egyedülálló produkciót nyújtottak az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is: a párosok mellett az összes négyes hajóban is aranyat lapátoltak össze.

A pekingi olimpián (2008) K1-ben 4., K4-ben (500 m) 2., míg K2-ben (500 m) újra olimpiai aranyérmes lett. 2009-2010-2011 mindegyik világbajnokságán és Európa-bajnokságán felállhatott a dobogó legfelső fokára, és évről évre megvédte EB, VB bajnoki címeit. Egyszerűen verhetetlen volt!

Mindezt még megkoronázta egy 3. olimpiájával, mikor a Londonban éppúgy 1 arany- és 1 ezüstéremmel tért haza, mint Pekingből, csak a versenyszámok cserélődtek fel: ez alkalommal K4-ben lett aranyérmes és K2-ben ezüstérmes.

2016. július 29-én bejelentette visszavonulását. A világklasszis kajakosnő pályafutása befejezése óta a Budapesti Honvéd Sportegyesület PR vezetőjeként dolgozik, és immár kétgyermekes, boldog, sikeres Édesanya!

2018. óta Kovács Katalin nevével fémjelzett kajak-kenu akadémiát hoztak létre a Hajógyári-szigeten, amelynek nemcsak névadója, hanem szakmai irányítója, az akadémia elnöke is lett.

“Az élsport nagyon sokat adott nekem és sokat tett hozzá az életemhez. Úgy érzem, az akadémián keresztül most visszaadhatok valamit ebből a világnak, a magyar sportolóknak.”

“Természetesen óriási büszkeséget, szerencsére többségében pozitív visszajelzéseket kaptam, hogy én lehetek majd az akadémia névadója. Pontosabban már az is vagyok. Na látja, időnként még mindig nem hiszem el… Nem kérdés, hatalmas megtiszteltetés ez számomra, az pedig még nagyobb, hogy nem csak a nevemet adom hozzá, hanem tehetek is a sikerekért! Hogy itt olyan rendszer álljon fel, amelyben hiszünk és a lehető legtöbbet kihozza a lehetőségeinkből.”

2021. decemberben ünnepelte már az első születésnapját a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia, 2021. novemberben pedig a leendő, minden igényt kielégítő létesítmény alapkőletétele is megtörtént Sukorón.

A nemzeti sportnál kérdezték Katit: “Amikor elkészül a sukorói létesítmény, mit kínál majd az edzőknek, versenyzőknek?”

“Magyarországon biztosan nincs, de még a világon is kevés hasonló ilyen edzésközpont létezik, ahol minden egy helyen megtalálható lesz. A legfontosabb talán, hogy a téli felkészülést is helyben meg tudjuk majd oldani. Azt gondolom, hogy mind a szülők, mind pedig a gyerekek számára nagyon vonzó lesz a létesítmény. Én fiatalon biztosan örültem volna, ha ilyen lehetőségek között edzhetek.”

Isten éltesse sokáig Katit, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének Tagját! Kívánunk Neki sok egészséget és nagyon sok boldog születésnapot az Egyesület nevében!

📷 Fotó forrás: budakalasz.hu

A nemzeti sport teljes cikkét az Akadémiával kapcsolatosan itt olvashatod el:

https://www.nemzetisport.hu/utanpotlassport/kajak-kenu-kovacs-katalin-nemcsak-a-nevet-adja-a-nemzeti-akademiahoz-2869893