„Egy csók a gerendának és egy tökéletes lábtartás”

Ma 101 éves KELETI ÁGNES, Halhatatlan Tagunk, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, 5x-ös olimpiai bajnok (1952, 1956), világbajnok, 46x-os magyar bajnok, 7x-es csapatbajnok tornász, aki Magyarország egyik legtöbb olimpiai éremmel rendelkező női sportolója (5 arany!), MINDEN IDŐK legeredményesebb magyar tornásznője, igazi tornász LEGENDA!

Keleti Ági néni, a Prima Primissima díjas, Fair Play Életműdíjas, Újpest és Terézváros díszpolgára, ma 101 éves, ezzel Ő a LEGIDŐSEBB élő olimpiai bajnok nem csak Magyarországon, de az egész világon!

Sokszor eszünkbe jut, vajon mi mindent látott a legidősebb élő olimpiai bajnok Keleti Ágnes élete 101 éve alatt?

Erről rajtunk kívül mások is elgondolkoztak, így 2021-ben a Tokyo-i olimpiára készített a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egy fantasztikus videót, amire nagyon büszkék lehetünk, hiszen Ági néni “szemén” keresztül elevenedik meg a sporttörténet, a sport fejlődése, fontos mérföldkövei. A videó megtekintése: Magyarock YouTube csatornáján

#magyarock #StrongerTogether #Tokyo2020

A mindig derűs, jókedvű Ági néni
Mindig mosolygós, jó kedélyű, ÉLETIGENLŐ személyiség, akinek a saját bevallása szerint a hosszú élet titka: a sport, a mozgás, az utazás, a zene és az élet szeretete, valamint a finom ételek! Na és persze, ha azt csinálhatod, amit igazán szeretsz! (Ő már csak tudja!)

Az egy évszázadot megélt Keleti Ági néninek mindenki számára példaértékű a kitartása, az utolérhetetlen sportsikere, aktív élete és tenni akarása, aki minden nehézség és megpróbáltatás ellenére állta a sarat és sosem adta fel! Fantasztikus életpályát tudhat magad mögött.

Életörömét, jó egészségét mi sem bizonyítja jobban, mint ahogy a koráról vélekedik:

„szeretem az életet”

„a 100. év olyan, mint a 60. születésnap”…. „Nekem a hajlékonyság egy adottság volt és még most is tudok spárgázni!”

Mikor megkérdezi valaki Tőle, miért kezdett éppen tornázni, azt válaszolja, hogy szeretett szépen zenére mozogni és utazni akart, világot látni! Nem könnyű felidézni 101 évet, azért mi megpróbáljuk röviden, kezdjük is az elején…

Keleti Ágnes és a kezdetek…
Eredeti nevén Klein Ágnes 1921. január 9-én született Budapesten. 18 évesen mutatkozott be először a magyar válogatottban. 19 éves volt, amikor származása miatt eltiltották minden sporttevékenységtől. 1940-et írtunk ekkor. Futással tartotta karban magát, pedig nem sokkal korábban lett magyar bajnok. Zsidó származása és a háború miatt sokáig nem versenyezhetett.

A háborút álnéven (Juhász Piroska néven) Szalkszentmártonban, hamis papírokkal bujkálva vészelte át. Közben szűcssegédként, lőszergyári munkásként és szobalányként dolgozott. Édesapja és sok rokona a haláltáborokban veszítette életét, nővérét és édesanyját Raoul Wallenberg mentette ki Budapestről.

1946-ban Balkán-játékokat nyert, 1948-as londoni nyári olimpián már a magyar válogatott csapat tagja volt (27 éves volt). A londoni olimpiára nagy reményekkel utazott el, de az utolsó edzések egyikén sérülést szenvedett és nem vehetett részt a versenyen. 1949-ben 4 aranyérmet nyert a főiskolai világbajnokságon.

A nagy siker
31 éves volt, amikor az 1952-es Helsinki olimpián a csúcsra ért és a dobogó legfelső fokára állhatott fel, a talaj olimpiai bajnoka lett, ezenkívül 1 ezüst- és 2 bronzérmet is nyert, közben pedig készült a civil életre és végezte a testnevelési főiskolát. 1954-ben felemás korláton világbajnokságot nyert, majd 35 évesen a 1956-os Melbourne-i olimpián 3 szeren (talaj, gerenda, felemás korlát) és a kéziszercsapatban is olimpiai bajnok lett! 4 aranyérem! Mivel ekkor 1956-ot írtunk, a hazai események miatt nem tért vissza Magyarországra, Ausztráliában fél évig gyári munkásként dolgozott.

A külföldi élet
Közvetlenül az ’56-os olimpia után Ausztráliában, majd 1957-ben Izraelben telepedett le, ahol főiskolai tanár és edző volt. Izraelben kiemelkedő szerepe volt a nemzeti tornasport megteremtésében, Ő fektette le az izraeli tornasport alapjait. Sokszor a saját pénzén vett tornaeszközöket. 1958-1980-ig az izraeli tornászválogatott edzője volt, illetve az izraeli Testnevelési Főiskola tanára. Nemzetközi versenybíróként is dolgozott.

42 éves volt, amikor először anya lett (1963), egy évre rá megszületett második fia. 59 éves volt, amikor az izraeli tornaválogatottnál és az izraeli testnevelési egyetemen befejezte a munkát, ekkortól kluboknál dolgozott edzőként és bíráskodott.

75 éves volt, amikor a nemzetközi bíráskodástól is visszavonult.
83 éves volt, amikor a Nemzet Sportolója lett. De azóta is aktív életet él. Négy nyelven – magyar, angol, német, héber – beszél és olvas. Úszni, moziba, színházba és sörözni jár töretlen lelkesedéssel és mosollyal. Ma pedig 101 éves!

1990 óta egyre több időt tölt szülőhazájában, lényegében már Magyarországon él. Nem volt könnyű élete, de sosem adta fel és hihetetlen életereje még most sem hagyja cserben.

Számtalan díja, elismerése van Ági néninek, amit csak hosszú sorokon keresztül lehetne felsorolni, de úgyis… ahogy Ő mondaná, a díjak „nem számítanak” csak az élmény, a sport és az utazás!

Nagyon örülünk és hálásak vagyunk a sorsnak, hogy közöttünk vagy drága Keleti Ági néni, Halhatatlan Tagunk! Mindent köszönünk Neked!

Forrás:wikipedia, facebook: @tamas.rita.ne.panikolj.sportolj

📷 Fotó: Tamás Róth / @keleti100