Ezúton szeretnénk felköszönteni és nagyon boldog születésnapot kívánni KÁSÁS TAMÁS Halhatatlan Tagunknak, a Prima díjas, 3x-os olimpiai bajnok, világbajnok, 2x-es Európa-bajnok vízilabdázónak, akit 2000-ben és 2001-ben a világ legjobb játékosának, 2010-ben pedig az évtized vízilabdázójának választott a nemzetközi vízilabda szövetség.

Egy világklasszisnak, aki tagja volt annak a magyar vízilabda válogatottnak, aki 24 év után megtörve a “jeget” (Faragóék után – szintén Halhatatlan Tagunk – 1976 Montreal) 2000-ben Sydney-ben újra olimpiai aranyérmet tudtak szerezni Hazánknak, majd ezt követő még további 2 olimpián (2004, 2008) is, zsinórban 3x is értük szólt a magyar Himnusz.

Kásás Tamás ezzel (másik 5 fantasztikus játékossal + Kemény Dénes edzővel együtt) TRIPLÁZOTT, és csatlakozott az addig mindössze 2 fős, Gyarmati Dezső és Kárpáti György (Halhatatlan Legendáink) alkotta magyar csapathoz, akik 3 olimpiai aranyérmet nyertek pályafutásuk során. Siker történetüket manapság a mozikban is láthatja a nagyközönség “A Nemzet Aranyai” címmel, ami folyamatosan megdönti a nézettségi rekordokat.

“Kása” 6 éves korában a KSI-ben tette meg az első lépéseket a nagy “cél” felé, hogy a Münchenben ezüstérmet és az 1973-ban világbajnokságot nyert csapatban játszó későbbi szövetségi kapitány, kiváló edző Édesapja nyomdokaiba lépjen. A fiatal Kásás 1993-ban már ifjúsági Európa-bajnokságot nyert, még ugyanabban az évben behívták a felnőtt válogatott keretbe. Már tagja volt az 1996-os Atlantai olimpiai csapatnak (4. hely), ezt követően a magyar válogatott egyik meghatározó egyénisége lett.

A Posillipo Napoli együttesbeli szereplése idején az olasz tévé kommentátorai „Szupertomi” vagy a „póló Zidanéja” néven emlegették… Kásás Tamás kétségtelenül a világ egyik legjobb pólósa.

2012 Londonban jelentette be, hogy befejezi válogatott pályafutását.

“Mosolyogtam, integettem, majdnem belehaltam. Összefacsarodott a szívem, belerándult a gyomrom: ez volt az utolsó bemutatásom. […] Összepacsiztunk sorban. Utoljára. Beugrottunk a vízbe. Utoljára. Lementem a víz alá, és elbőgtem magam.”

Így élte meg élete utolsó pólómeccsét a londoni olimpián Kásás Tamás (Kása c. könyv), a “Játékos”, a “Lusta”, a “Párduc”, a 3x-os olimpiai bajnok vízilabdázó, az egyetlen a sportágban, akinek MINDEN EGYES NEMZETKÖZI CÍME megvan minden szinten.

“Olyan úton járni, amit még senki nem taposott, férfias.
Olyasmit próbálni elérni, ami még senkinek nem sikerült előttünk, férfias. Vállalni érte a kudarc kockázatát is, férfias.”

 

A legendás vízilabdázó életútjával, sportpályafutásával sokak példaképe lett. Bár tíz évvel ezelőtt visszavonult az aktív sportélettől, a sportot nem hagyta abba, és a sportos életvitelnek sem fordított hátat. Ahogyan a rendszeres testmozgás, úgy a tanulás is része Kásás Tamás életének, annak érdekében, hogy kiegyensúlyozottak legyenek a mindennapjai.

„Sétálok a szabadban”

„Ha tehetem, naponta kimegyek a közeli erdőbe, és sétálok 30-40 percet, mert ez megnyugtat és feltölt. A természetben minden olyan magától értetődő, nincs semmi mesterkéltség. Mindannyiunknak ki kellene használni azt a pozitív energiát, amit a fák közelsége ad.”

„Egy héten ötször edzem”

„Mindegy, milyen formában, de az ember mozgásra született, legyen az bármilyen testmozgás, akár séta vagy edzés. Ehhez képest sajnos rengeteget ülünk egy helyben, és mindig a kényelmes helyzeteket részesítjük előnyben a hétköznapokban. Pedig olykor elég lenne csak felgyalogolni a második emeletre ahelyett, hogy liftbe szállnánk. Én egy héten ötször edzem otthon, saját testsúlyos gyakorlatokat végzek kicsit megszínesítve kettlebellel és gumiköteles gyakorlatokkal. Ezek után mindig sokkal jobban érzem magam a bőrömben.”

 

Büszkék vagyunk Halhatatlan Tagunkra, a “Tripla olimpiai aranyas Kására”! Köszönjük Neked!

Ma, július 20-án ünnepeljük Kásás Tamást. Isten éltesse sokáig! Kívánunk Neki sok egészséget és nagyon sok boldog születésnapot!

Forrás: wikipedia, divany.hu

Fotó forrás: gettyimage / Hannah Peters