Ezúton szeretnénk felköszönteni és nagyon boldog születésnapot kívánni JÓNYER ISTVÁNNAK, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, 4x-es világbajnok, 4x-es Európa-bajnok magyar asztaliteniszezőnek, Halhatatlan Tagunknak, aki az 1970-es években sportágában a VILÁG legeredményesebb játékosai közé tartozott! Bár azon kevés magyar asztaliteniszezők egyike, aki egyéni világbajnoki címmel is büszkélkedhet, legnagyobb sikerének mégis a csapatban megszerzett világbajnoki elsőségét tartja. Híressé vált az általa kitalált oldalpörgetés, az ún. kiflipörgetés (“Jónyer-kifli”), melyet korábban csak ő tudott.

51 évvel ezelőtt, 1971. április 6-án lett aranyérmes Jónyer István és Klampár Tibor a férfipáros mezőnyben a nagojai asztalitenisz-világbajnokságon, mely siker nem csak az asztaliteniszé, de az egész magyar sporttörténelem legendás alakjává tette!

István 2020 novemberében a pestisrácok.hu-nak felidézte, mikor és hogyan tudta meg, hogy Hallhatatlan lett:

“Miskolcon voltam éppen, amikor felhívott a korábbi, kétszeres olimpiai bajnok vívó, Nagy Tímea. Tudatta velem, hogy a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének Elnöksége úgy döntött, hogy a tagjaik közé fogadnak engem is. Majdnem eldobtam a telefont örömömben! Hamarjában átfutott az agyamon, hogy ez vajon tényleg igaz-e, ám rögtön meg is nyugodtam, hiszen az egyértelmű volt, hogy Nagy Tímea – vívó hivatalos oldala-át jól ismerem, s ő nem egy olyan hölgy, aki ilyesmivel viccelne velem. Amikor aztán elmondta a részleteket, majd gratulált, és letettük a telefont, nem tudtam eldönteni, hogy sírjak-e, vagy nevessek?
Azóta tudja már? Hogyne, ezzel a részével megbirkóztam, túláradó, hatalmas öröm van a lelkemben. Ám feldolgozni még azóta sem sikerült teljesen.”

Bár a pandémia miatt a hivatalos beiktatás idén májusra tolódott, ettől nem vesztett számára a fényéből.

A HMSE május 20-ai ünnepségén elárulta: Jónyer napokig nem tért magához, amikor Nagy Tímea elnök felhívta és közölte, hogy a tagság beválasztotta a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete tagjai közé. De miért is volt ez számára akkora meglepetés?

“Valójában azért, mert az egyesület tagjai közül majdnem mindenki olimpiai bajnok, sokan többszörösek is, én pedig csak világbajnoki címeket nyertem. ”

“Erre szoktuk azt mondani, ha nem csak 1988-tól lenne olimpiai szám az asztalitenisz, a csapattársaimmal talán nekünk is összejött volna egy-két ötkarikás elsőség…”

“Sajnos én nem lettem olimpiai bajnok, csak világbajnok, ennek azonban nem voltam rossz”

fogalmazott Jónyer István a beiktatáson, majd kiemelte, hogy különösen Európán kívül játszott igazán jól.

Köszönjük az élményt, a sport sikereket, a történet mesélésedet a fiataloknak tartott motivációs előadásokon és azt, hogy Halhatatlan Tagunk vagy István Jónyer!

Ma, augusztus 4-én Téged ünnepelünk Jónyer István, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének Tagja, Isten éltessen sokáig!
Kívánunk Neked sok egészséget és nagyon sok boldog születésnapot!

📷 Fotó forrás: nemzetisport.hu / MTI – Illyés Tibor