Ezúton szeretnénk felköszönteni és nagyon boldog születésnapot kívánni GYULAY ZSOLTNAK (becenevén Gyuzsonak), a 2x-es olimpiai, 6x-os világbajnok, 36x-os magyar bajnok kajakozónak, a MOB elnökének!

1976-ban Vácott kezdett el kajakozni Csereklye Józsefnél, majd rövid győri kitérő után a Bp. Honvédban kötött ki, ahol Angyal Zoltán irányításával folytatta a munkát. Első felnőtt világbajnoksága az 1983-as tamperei verseny volt, amelyen újoncként K–1 500 méteren az ötödik lett.

Fejlődését jelzi, hogy 1985-ben a mecheleni vb-n már két számban is kivívta az indulás jogát, s két negyedik helyet szerzett. Nem sokkal később karrierje kicsúcsosodott, hiszen 1986 és 1991 között az ezer méteren versenyző négyes tagjaként öt világbajnoki címet gyűjtött, míg 1993-ban és 1995-ben ezüstérmes lett.

Legnagyobb sikerét a szöuli olimpián (1988) ünnepelhette, amikor K–1 500 és K–4 1000 méteren is olimpiai bajnok lett. Négy évvel később, a barcelonai olimpián „DUPLÁZOTT”, mindkét számban ezüstérmet szerzett. Bár a sport pályafutásának jelentős sikereit nagy részben négyesben szerezte, az 1989-es világbajnokságon K–1 1000 méteren újra felállhatott a dobogó legfelső fokára.

Noha pályafutása jelentős sikereinek zömét négyesben aratta, az 1989-es világbajnokságon K–1 1000 méteren is felállhatott a dobogó felső fokára. Karrierjébe négy-négy világbajnoki ezüst- és bronzérem is belefért, idehaza 36 ízben lett magyar bajnok. 1995-ben az MTK-hoz igazolt, ám 1996-ban az atlantai olimpián K–2 500 méteren elért hatodik helye után letette a lapátot.

„Nagyon érdekes időszakban kerültünk az élvonalba. Még működött a régi vágású vasszigor, de amikor elkezdtünk jól menni, szakítottunk a hagyományos edző-versenyző kapcsolattal. A Honvédban Angyal Zolival sokkal barátibb viszonyban voltunk, mint mások, és ez a fajta szabadság nagyban hozzájárult ahhoz, hogy sikeresek lettünk”

– emlékezett vissza Gyulay Zsolt.

A kajak lapátot letéve a privát életében is sikert sikerre halmozott, amiben a saját bevallásra szerint, nagy szerepet játszott a sport:

„A sportolói múltamnak köszönhetem a csapatépítő képességet, azt, ahogyan motiválni tudom az embereket. A másik, hogy feladatorientált vagyok. Engem az eredmény érdekel, és ez a kajakban nagyon ott volt…”

– vallott a civil életéről a kajakos. Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség kajakkenusport.hu

Még aktív kajakosként végezte el a Testnevelési Főiskola szakedzői szakát 1991-ben, majd később a Külkereskedelmi Főiskolát. 1996-ban az Arena sportszergyártó cég marketing-igazgatója lett, majd 1998 és 2001 között annak szlovákiai vezérképviselője volt. Ezután az Újpest FC labdarúgóklubot működtető Kft. ügyvezető igazgatójává nevezték ki, majd 2004-ben rövid ideig egy labdarúgással foglalkozó vállalat vezérigazgatója volt. 2005-ben a Magyar Kajak-Kenu Szövetség tudományos és sportegészségügyi igazgatójává, emellett az MTK szakosztály-igazgatójává is kinevezték. A Magyar Olimpiai Bizottság tagja, 2009-ben a testület egyik alelnökévé választották.

2009-től 2011-ig az olimpiai bajnokokat képviselete a Magyar Kajak-kenu Szövetségben, amelynek marketinggel foglalkozó alelnökeként is tevékenykedett.

A szövetség 2021-ben elindított regionális akadémiái közül Gyulay Zsolt nevét viseli a Dunakanyari Regionális Akadémia, amely a sportág bölcsőjének számító térség 52 tagszervezetét foglalja magába és Rasztotzky Anna szakmai irányításával működik. Gyulay emellett tagja a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia kuratóriumának is. 2022. február 1-től a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke.

Ma, szeptember 12-én ünnepeljük Gyulay Zsolt születésnapját, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének Tagját, Isten éltesse sokáig! Kívánunk Neki sok egészséget és nagyon sok boldog születésnapot!

Forrás: kajakkenusport.hu 📷 Fotó forrás: Magyarock/Szalmás Péter