Ezúton szeretnénk felköszönteni és nagyon boldog születésnapot kívánni DR. FARAGÓ TAMÁSNAK, becenevén Tonónak, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, olimpiai bajnok, világbajnok, 2x-es Európa-bajnok magyar vízilabdázónak, mesteredzőnek, Halhatatlan Tagunknak!

1965-től a BVSC, 1969-től a Vasas játékosa volt. 1970-ben tagja volt az ifi Eb-n hatodik helyezett csapatnak és a felnőtt Eb-n második helyezést elért válogatottnak. 1971-ben ifi Európa-bajnok és MNK győztes lett. (Ősztől behívták sorkatonai szolgálatra.) Az 1972-es olimpián ezüstérmet szerzett. A következő szezonban a válogatott tagjaként sikerült elhoznia a világbajnoki aranyérmet, az ekkor első ízben kiírt világbajnokságról. 1974-ben, Bécsben Európa-bajnoki elsőséget, a magyar bajnokságban harmadik helyezést ért el. Az 1975-ös világbajnokságon második lett a válogatottal. A Vasassal bajnokságot is nyert ebben a szezonban, amit egy évvel később sikerült megvédeniük.

1976-ban, Montrealban (24 éves korában) olimpiai bajnoki címet szerzett. Egykori világklasszis vízilabdázónk a megelőző (1972-es) olimpia ezüstérméről elmondta, hogy szerinte:

 

“nem nyerhettünk. De engem ez nem érdekelt egyáltalán…. megéltem, milyen érzés felnézni a dobogó legfelső fokára. Akkor döntöttem el, legközelebb én nézek le – és nem pejoratív értelemben – az ellenfelekre.”

 

Az olimpiai győzelemkor

“…csak az volt bennem: Megcsináltam! …egyszer sem számolgattam, az motoszkált bennem, hogy egy produkció részese vagyok. Márpedig a színpadon azt kell bebizonyítani, hogy te vagy a legjobb. Utólag értettem meg, mit is jelent a nyerés öröme, a szurkolók szeretete, olimpia bajnokként egészen máshogy viszonyultak hozzám, máshogy köszöntek.”

 

Olimpián 3-szor állhatott dobogóra 1976-os aranyérme mellett, 1972-ben ezüst-, 1980-ban pedig bronzérmet szerzett a magyar válogatottal. 2-szer választotték az év magyar vízilabdázójának (1975, 1976), 2005-ben pedig az év magyar szövetségi kapitánya lett. Fizikai adottságai kiváló technikával párosultak, a medencében világklasszis volt.

Edzői pályafutása során is sikert sikerre halmozott, junior válogatottal világbajnokságot, majd az egyre sikeresebb női válogatott kapitányaként Európa-bajnokságot nyert, végül Montrealban a világbajnokság megnyerésére vezette a magyar női csapatot.

És például azt tudtad Faragó Tamásról, mint érdekesség, hogy alakja, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitányaként megjelent Rácz Zsuzsa – Állítsátok meg Terézanyut! című regényében?

Ma, augusztus 5-én ünnepeljük Faragó Tamást, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének Tagját, Isten éltesse sokáig!
Kívánunk Neki sok egészséget és nagyon sok boldog születésnapot!

📷 Fotó forrás: M4 Sport m4sport.hu