Ezúton szeretnénk felköszönteni és nagyon boldog születésnapot kívánni DR. FARAGÓ TAMÁSNAK, becenevén Tonónak, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, olimpiai bajnok, világbajnok, 2x-es Európa-bajnok magyar vízilabdázónak, mesteredzőnek, Halhatatlan Tagunknak!

„Vízilabdában mi vagyunk a császárok!”

Ez a mondat már szinte mindenki számára közismert kis hazánkban, nem is véletlenül. De még ezen a sportágon belül is vannak olyan kiemelkedő korszakos egyéniségek, akik gyakorlatilag „államok az államban”. A ’70-es évek aranycsapata is hasonlóan, a zsenik gyülekezete volt, ám talán még közülük is kitűnik Dr. Faragó Tamás, a Nemzet Sportolója.

Faragó Tamás megfellebbezhetetlen tekintély a magyar vízilabdában. És nemcsak azért, mert ő maga a sportág legendája, olimpiai, világ- és Európa-bajnok, de mindezek mellett edzőként is bizonyított és komoly eredményeket tett le az asztalra, például ő volt a 2005-ben világbajnokságot nyert magyar női válogatott kapitánya. De ne szaladjunk ennyire előre….

A kezdetek

Faragó Tamás 1952. augusztus 5-én született Budapesten. A vízilabdát 1965-ben kezdte el, állítólag kezdetben kapus poszton, de testi adottságai révén hamar kiderült, inkább a mezőnyben van az ő helye. A ’60-as évek végén a Vasasba igazolt, akikkel aztán klubszinten is halmozta a sikereket, ahogy a válogatottban is.

A nemzeti válogatott csapatba 1970-ben került be és egészen 1985-ig tagja is maradt. Azt az időszakot méltán emlegetik aranykorszakként, hiszen amit meg lehetett nyerni, azt mind meg is nyerték, valamint ebben a csapatban is olyan zsenik tempózgattak a vízben, mint Csapó Gábor, Szivós István, Molnár Endre és természetesen az ünnepeltünk, Faragó Tamás. „Tonó” – ahogy gyakorlatilag egy ország hívja –, igazi jelenség volt már akkor is a hosszú hajával, és saját bevallása szerint is nárcisztikus személyiségével. Ám ez nem jelentette azt, hogy lazsált volna, hiszen a nagy eredményekhez szükséges munkát is elvégezte.

A montreali olimpián 22 gólt lőtt, amely csaknem fele a válogatott egész tornán szerzett találatainak. Ám ennél is emlékezetesebb az olaszoknak lőtt négy bombája, melyről így emlékeztek meg az „Aranykor” című kötetben:

„Gyarmati a szünetben a csapatnak odavetett néhány rutinmondatot követően félrevonta Faragót. Nézd Tonó, ezeket úgysem tudjuk lebeszélni a zónáról, viszont valahogy mégiscsak gólt kellene szerezni. Azt kérném tőled, hogyha megkapod a labdát, lőj. Mindegy, hol állsz. Csak lőj! Tamás visszakérdezett: És mi van, ha elszúrom? Dezső jobb híján vállat vont: Akkor engem felnégyelnek, te meg szépen elvégzed az egyetemet, és tovább építed az életedet.”

Hát igen, az egyetemet később valóban elvégezte – előbb állatorvosi, majd szakedzői diplomát szerzett –, azért Montreal-ban mégiscsak nekiállt teljesíteni a szövetségi kapitány kérését, és elkezdett gólokat gyártani. Csal lőtt, csak lőtt… és mindegyik bement, így a magyar csapat 6-5-re győzött, mely az akkori körmérkőzéses rendszerben gyakorlatilag az aranyérmet jelentette. Faragó játékát látva pedig a kanadai közönség is magyar szurkolóvá vált a hátralévő meccsekre és nemcsak transzparenseken hirdették, hogy „Go-go-go, Faragó!”, hanem a tribünön is zúgott a hangorkán.

 

Ahogy Gyarmati Dezső (Halhatatlan Legendánk) mondta róla, Tonó megtestesítette a vízilabdát, egy személyben volt az egyetemes vízipóló. 1982-ben a Swimming and Water Polo magazin megválasztotta minden idők legjobb játékosának, 2020-ban pedig a hazai szavazáson is ő találtatott a pólósok pólósának.

Aktív pályafutását befejezve se távolodott el szeretett közegétől, hiszen edzőként legalább annyit tett a sportágért, mint játékosként. Napjainkban is aktív részese a magyar vízilabdázásnak, szüntelenül jár az agya a sportág megreformálásán és XXI. századba való átmentésén, 2020-ban pedig érdemei elismeréseként beválasztották a Nemzet Sportolói közé is.

 

Ma, augusztus 5-én ünnepeljük Faragó Tamás 71-dik születésnapját, Isten éltesse sokáig! Kívánunk Neki sok egészséget, nagyon boldog születésnapot és legalább még ugyan ennyi, sikeres évet!

 

Forrás: magyarock.hu
📷 Fotó forrás: M4 Sport m4sport.hu