Ezúton szeretnénk felköszönteni és nagyon boldog születésnapot kívánni EGERSZEGI KRISZTINÁNAK, becenevén „Egér, Egérke” Magyar Örökség díjas, Prima Primissima díjas, Magyar Szent István-renddel kitüntetett, 5x-ös olimpiai-, 2x-es világ-, és 9x-es Európa-bajnok magyar úszónőnek, Halhatatlan Tagunknak, aki egyike a modern olimpiák legsikeresebb magyar sportolóinak, a legfiatalabb magyar olimpiai bajnok 1988 óta, minden idők legeredményesebb egyéni úszónője a VILÁGON!

Egerszegi első hazai sikereit 11 éves korában aratta, rá egy évre már a felnőtt bajnokságban is elindult. Az 1988-as szöuli olimpiára a magyar csapat legfiatalabb versenyzőjeként utazott el. 100 méter háton, országos csúccsal szerzett olimpiai ezüstérmet, majd 200-on olimpiai és Európa-csúccsal lett bajnok. Egyben a legfiatalabb magyar, valamint egyéni úszó olimpiai bajnok lett. Az év végén, 200 háton világranglista-vezető volt, és az év magyar úszója és sportolónője lett.

1989-et két vegyes országos csúccsal kezdte rövid pályán, majd márciusban 400 m vegyesen is magyar rekordot döntött. A júliusi ob-n 11 aranyérmet szerzett, majd a leedsi ifi Eb-ről hét éremmel tért haza. Augusztusban, a bonni Eb-n 400 vegyesen országos csúcsával a dobogó második fokára állhatott. Ugyancsak második lett, náthásan versenyezve, 100 és 200 méter háton. Az év végén ismét az év magyar sportolónője és úszónője lett és 200 méter háton ismét vezette a világranglistát.

 

Az 1991 januárjában, Perthben megrendezett vb-n mindkét hátúszószámban első helyezést ért el. Ezzel a magyar úszósport első női vb aranyait szerezte. A hosszabbik távon saját Európa-csúcsát is megdöntötte. Az országos bajnokságon ezúttal 10-szer állhatott a dobogó legmagasabb fokára és 400 méter vegyesen országos csúcsot úszott.

 

Augusztusban az athéni Eb-n indult, ahol háton két (100-on országos majd világcsúcs, 200-on Európa- majd világcsúcs), 400 vegyesen egy aranyérmet nyert (2 országos csúccsal) – 200 méter hátúszásban elért világcsúcsát több mint 16 évig nem tudta senki megdönteni: 2008. február 16-án Kirsty Coventry úszott először jobb időt nála.

 

Az 1992-ben Barcelonában három aranyérmet nyert: 400 m vegyesen országos csúccsal, 100 és 200 háton a selejtezőben és a döntőben is olimpiai rekordot elérve lett első. Ezzel a teljesítményével a legtöbb aranyérmet szerzett női versenyző lett az olimpián. Az év végén újra begyűjtötte a legjobb magyar sportolónak és úszónak járó díjakat. Az olasz sportnapilap szavazásán ezúttal a világ legjobb női sportolója lett. A Nemzetközi Sportújságíró Szervezet (AIPS) szavazásán második lett.

 

Az 1993-as országos bajnokságon 10 számban lett aranyérmes. A sheffieldi Eb-n a hátúszó számok mellett 400 vegyesen és 200 pillangón is győzött. 100 háton Európa-bajnoki rekorddal, pillangón magyar rekorddal. Decemberben ismét a legjobb lett a magyar úszók és sportolónők között. A Gazzetta dello Sport és a L’Equipe szavazásán ismét a legjobbnak bizonyult a nők között.

 

A következő évben az augusztusi ob-n kilenc arannyal gazdagította éremkollekcióját, 1996-os, utolsó ob-jén szintén ugyanennyi arannyal zárt. Az atlantai olimpián 400 méter vegyesen a selejtezőben a legjobb időt úszta, de a döntőbeli teljesítménye a bronzéremre volt elég. A vegyes váltóval 11. lett, de az itt úszott ideje elegendő lett volna a 100 méter hát első helyéhez.

 

A 200 hát selejtezőjében is az első időt úszta, majd a döntőben fölényes győzelemmel szerezte meg az olimpiai aranyat. Egerszegi az egyetlen női úszó, aki öt egyéni olimpiai aranyérmet szerzett. (Amy van Dyken és Kristin Otto 6-6 aranyából 2 illetve 4 egyéni érem) Dawn Fraser után ő a második úszónő, aki háromszor nyert ugyanabban a versenyszámban, a 200 m-es hátúszásban. Az olimpia után visszavonult a versenysporttól, év végén ismét a legjobb magyar sportolónő lett.

 

1999-ben jelölték az AIPS évszázad sportolója szavazásra. 2000-ben a Nemzeti Sport szavazásán az XX. század legjobb magyar női sportolójának választották. 2000-ben Egerszegi címmel elkészült a sportpályafutását bemutató film. Tavaly augusztus 20-án a Magyar Szent István Renddel is kitüntették.

 

Férjével, Vigassy Ádámmal 1999-ben házasodtak össze, három gyermekük született.

 

Ma, augusztus 16-án ünnepeljük Egerszegi Krisztinát, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének Tagját, Isten éltesse sokáig! Kívánunk Neki sok egészséget és nagyon sok boldog születésnapot!

 

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

📷 Fotó forrás: femina.hu, MTI/Honéczy Barnabás