Ezúton szeretnénk felköszönteni és nagyon boldog születésnapot kívánni DR. HEGEDŰS CSABÁNAK, a „Tus Királynak”, a Magyar Sportért Életműdíjas, olimpiai bajnok, világbajnok, 2x-es Európa-bajnok, 7x-es magyar bajnok birkózónak, mesteredzőnek, sportvezetőnek, aki az 1972-es müncheni olimpián a kötöttfogásúak 82 kg-os súlycsoportjában Magyarország 100. olimpiai aranyérmét szerezte meg!

 

Mr. „Tus” (mert összes mérkőzését tussal nyerte meg) szerint a siker elérése érdekében, nem elég, ha szeretnénk valamit, hanem „AZT AKARNI KELL”! A nagy „mesélő”, aki a motivációs előadásainkon, amit az utánpótlásnak, a diákoknak tartunk, mindig hihetetlen energiával és meggyőző erővel beszél arról, hogy mi mindent adott neki a sport, milyen küzdeni akarás kell ahhoz, hogy az álmunkat megvalósítsuk… beszélni szokott a tanulás és a sport összeegyeztethetőségéről, hiszen az olimpiai aranyérme mellett Hegedűs Csaba jogi diplomát is szerzett.

 

Sokszor hallani Hegedűs Csabától: „Önmagadba mélyedj, önmagadból meríts! Átmegyünk a falon!” – ugyanis Ő az, aki NEM ismeri a lehetetlent! Kapitányként versenyzői 24 aranyat szereztek a világversenyeken. “A sportág kiemelkedő egyénisége közé tartozik. Sok eredeti fogással gazdagította a birkózást, olyan akciókat rögtönzött, amelyek utánozhatatlanná teszik” – mondta róla Milan Ercegan a nemzetközi szövetség elnöke.

 

Nem olyan régen, az 1972-es müncheni olimpiáról, annak felidézéséről olvastunk a Magyarock hivatalos Facebook oldalán, így Halhatatlan Tagunkról is, amit itt is szeretnénk megosztani.

 

„A müncheni olimpia sok mindenről emlékezetes, többek között arról is, hogy a magyar sport itt avatta 100. olimpiai bajnokát Hegedűs Csaba személyében. Mr. Tus egy évvel korábban úgy nyerte meg a világbajnokságot, hogy az összes ellenfelét két vállra fektette, így érthetően egyik, ha nem a legnagyobb esélyese volt az olimpiának a kötöttfogásúak 82 kg-os versenyében. De persze azért voltak olyanok, akik szkeptikusak voltak azzal kapcsolatban, hogy sikerül-e megismételnie korábbi teljesítményét… Ami talán nem is meglepő, hiszen elsőként a szovjet Nazarenko ellen lépett szőnyegre, aki a legerősebb ellenfele volt. Ám sikerrel vette ezt az akadályt – igaz, nem tussal –, majd sorban a többit, és lett belőle olimpiai bajnok, a századik magyar ötkarikás aranyérmes.

Az akkori Képes Sportban Hegedűs Csaba így emlékezett vissza a mindent eldöntő ütközetre és vele a győzelemre:

 

“Ha már végigmentem egy ilyen nehéz sorsoláson, nem szabad elcsúszni a végén. Mindenemet erre tettem fel, úgy mentem a szőnyegre, hogy csak akkor jövök le, ha én győzök. Tulajdonképpen még most sem tudom, mit is jelent olimpiai bajnoknak lenni. Még ideges vagyok, még rettenetesen fáradt. De érzem, hogy percről percre megkönnyebbülök, egyre erősebbnek, boldogabbnak érzem magam… kell még egy kis idő, hogy mindent tisztán lássak, hogy megértsem a történteket. De csodálatos érzés, olyan, mint amikor keményen dolgozik valamiért az ember és egyszer csak elkészül vele…”

 

Ma, szeptember 6-án ünnepeljük Hegedűs Csabát, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének Tagját, Isten éltesse sokáig! Kívánunk Neki sok egészséget és nagyon sok boldog születésnapot!

Idén személyesen köszöntötte Csabát a Sportért Felelős Államtitkár is, Schmidt Ádám, amit saját Instagram oldalán is megosztott. Köszönjük a remek fotót.

📷 Fotó forrás: 1. borító kép: MTI / Koszticsák Szilárd, 2. kép: repost Schmidt Ádám Instagram oldaláról