Ezúton szeretnénk felköszönteni és nagyon boldog születésnapot kívánni DR. MAGYAR ZOLTÁNNAK, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, Magyar Örökség díjas, Prima Primissima díjas, 2x-es olimpiai bajnok (lólengés: 1976, 1980), olimpiai bronzérmes (1980, csapat), 3x-os világbajnok, 3x-os Európa-bajnok, Világkupa-győztes, Universiade győztes, 20x-os mesterfokú bajnok, 35x-ös magyar bajnok tornászt, sportvezetőt, állatorvost, a Fradi örökös bajnokát, Halhatatlan Tagunkat, akit 8-szor választották „Az év magyar tornászává” és 3-szor „Az év magyar sportolójává”!

Magyar Zoltán a hetvenes évek leghíresebb, egyben legnépszerűbb magyar sportolója, a lólengés újító világklasszisa. Edzőjével, Vígh Lászlóval számos új technikai elemet dolgozott ki, így Magyar örökre beírta nevét a nemzetközi tornasportba, hiszen rendkívüli teljesítményei közül a róla elnevezett Magyar-vándort, a szökkenő-vándort és az orsó figurákat is Ő mutatta be elsőként a VILÁGON. E technikai elemek nélkül ma már ELKÉPZELHETETLEN LENNE a sportág olimpiai döntője.

Magyar Zoltán jó versenyző típus volt, mindig tuningolta magát a versenyek előtt, végül úgy ment oda a lóhoz, hogy „letépi róla a bőrt vagy a kápát”. Ezzel a végtelen küzdeni akarással és a kiváló fizikai kondíciójával tudott győzni úgy, hogy hivatalos világversenyen (EB-n, VB-n és olimpián) 8 évig nem talált legyőzőre, sikeres pályafutása alatt mindvégig veretlen maradt! Magyar Zoli olyat tudott csinálni, amit utána sokáig senki más nem volt képes a világon: a Magyar-vándort kétszer meg tudta oda-vissza csinálni.

1980-ban a moszkvai olimpiai győzelme után visszavonult az aktív sportolástól, egyetemre ment, orvosi pályára lépett, majd 20 évig praktizált, mint állatorvos, végül visszatért a sportigazgatásba. Jelenleg a Magyar Tornász Szövetség alelnöke, 2009 óta a MOB elnökségének is tagja, a Magyar Olimpiai Akadémia alelnöke, a MOB Hagyományőrző Bizottságának vezetője.

És hogy milyen komoly céljai vannak Magyar Zoltánnak manapság, mint sportvezető?

„Én úgy szeretnék majd elmenni egy pár év múlva innen, hogy az összes terem, amiket megszereztünk, felújítottunk, felépítettünk, mind teljes mértékben fel legyen szerelve. Elindítunk egy olyan tornaprogramot – ami most már az úszásnak megvan –, hogy ha ezt elfogadják, nagy változást hozna a magyar tornasportban. Bízom benne, hogy sikerülni fog.”

– mi is bízunk benne / benned Magyar Zoltán, Halhatatlan Tagunk!

Ma, december 13-án ünnepeljük Magyar Zoltánt, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének Tagját, Isten éltesse sokáig! Kívánunk Neki sok egészséget és nagyon sok boldog születésnapot!

Médiamegjelenés videókkal:

Forrás: wikipedia, olimpia.hu, egy.hu