Ezúton szeretnénk felköszönteni és nagyon boldog születésnapot kívánni VASKUTI ISTVÁNNAK, az olimpiai bajnok, 10x-es világbajnok, 3x-os világbajnoki bronzérmes, Nemzetközi fair play-díjas (kölcsönadta a hajóját a nagy rivális jugoszláv egységnek), 16x-os magyar bajnok kenusnak, mesteredzőnek.

Vaskuti 12 évesen kezdett sportolni. Első nemzetközi sikerét 1976-ban érte el Brandenburgban Solymár Lászlóval. A Foltán-Vaskuti páros 1977-ben indult először együtt a szófiai világbajnokságon, ahol rögtön nyertek, majd 1 év múlva Belgrádban is a legjobbak lettek a világbajnokságon. 1979-ben a duisburgi döntőben csak a 6. helyet szerezték meg, ami számukra kijózanító helyezés volt, Vaskuti „kiábrándítónak” nevezte, Foltán „mélypontnak”.

Az aranyérem története

Moszkva: az olimpiai döntőben Vaskutiék által tervezett taktika szerint erősen kezdenek és 250 méternél megindulnak, így akkor leszakítják a többieket, hogy előnyből várják az utolsó 100 métert. Ha ezt a taktikát választja valaki, nagyon jó erőben kell lennie, hiszen féltávnál új versenyt kell kezdeni. A taktika ezen része rendben volt, működött is, de az utolsó pillanatban az történt, hogy Vaskuti 490 méternél lévő piros bójára azt hitte, az az utolsó! Az előfutamban még az is volt, de a döntőben az utolsó előtti helyre került, az 500 m-et egy sárga jelölte. Ő viszont kifulladva rúgott egy nagyot a hajón, eközben a még előtte evező Foltán lélekjelenléte kellett ahhoz, hogy húzzon még két kicsit, egyúttal egyenesben is tartsa a hajót, nehogy beboruljanak. Olyan sebességgel mentek, hogy a hajrázó riválisok ugyan megközelítették őket az utolsó métereken, de befogni már nem tudták, így elsőnek csúsztak át a célvonalon és értük szólt a magyar Himnusz a dobogó legfelső fokán.

Vaskuti összesen 2 olimpián vett részt egyikről arannyal tért haza (1980 Moszkva), majd 1988-ban Szöulban – Sarusival – ugyanazon a távon (C2 500 m) 6. lett. A szöuli olimpián Ő volt a magyar csapat zászlóvivője az ünnepélyes megnyitón.

Visszavonulása után edzősködni kezdett. Tanítványai közül Szabó Attila és Pálizs Attila 1991-ben a párizsi vb-n győzött. Edzői évei alatt is tovább sportolt, kedvtelésből hosszú éveken át még rendszeresen vízre szállt, a magyar bajnokságokon is részt vett. Kitartására jellemző, hogy amikor fia már visszavonult, ő még mindig indult a bajnokságon.

Vaskuti István a hazai kajak-kenu sport nagyjai közül egyedüliként birtokosa az örökös bajnoki, a mesteredzői és az Arany érdemérmes címnek is.

Korábban a MOB elnökségének tagja volt, a Sportolói Bizottságot vezette. Jelenleg a kajak-kenu szövetség szakmai alelnöke és a nemzetközi szövetség (ICF) első alelnöke, a Technikai Bizottságának vezetője. Nevéhez fűződik a kajak-kenu világversenyek időbeosztásának reformja. Szakmai tekintélyének bizonyítékaként a pekingi olimpia kajak-kenu versenyeinek technikai ellenőre, azaz főrendezője volt. 2011-től a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének alelnöke volt. 2012 márciusától az MKKSZ szakmai vezetője lett.

Forrás: kajakkenusport.hu, MOB