A HMSE legnagyobb küldetése, hogy menjen, meséljen, motiváljon és biztassa a mai fiatalokat a sport szeretetére, a kitartásra, a céltudatosságra, továbbá hogy példát mutasson a felnövekvő generációnak. Célunk a fiatalok sport felé terelése, népszerűsítve a magyar versenysportot és az olimpiai eszme szellemiségét.

Nemrégiben a gyöngyössolymosi Nagy Gyula Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában járt egyik nagyszerű sportolónk, Halhatatlan Tagunk: NAGY TÍMEA, a ️Prima díjas, ️Csík Ferenc-díjas, ️2x-es olimpiai bajnok, ️6x-os világbajnok, Európa-bajnok párbajtőrvívó.

A motivációs beszélgetésnek hatalmas sikere volt a hallgatóság körében, mely eseményen a tanulókon, tanárokon kívül, a helyi média és a Polgármesteri Hivatal dolgozói is részt vettek. Sportnagyságunk mesélt életútjukról, sikerről, kudarcról, a kezdetekről, hogy mi segített neki a sikerek elérésében. Beszélt a szorgalomról, az alázatról, a célokról és az akarat erőről, valamint a „nagybetűs Sportról, a tanulásról, de még a hazaszeretetről is beszélt a gyerekeknek.

“Az olimpiai aranyérem rengeteg kitartást és alázatot követel, de mindenért kárpótol”

mondta a vívónő.

A hallgatóság legnagyobb meglepetésére Nagy Tímea azzal kezdte mondandóját, hogy kilencévesen egyáltalán nem szeretett volna sportoló lenni.

“Egyetlen dolgot szerettem volna: megismerkedni azzal a fiúval, akibe szerelmes voltam. Ő vívóedzésekre járt, és mit tesz egy szerelmes lány: lemegy ő is a vívóterembe, hátha meglesz a bizonyos kézfogás és puszi. Na, ebből nem lett semmi. A fiú ugyanis abbahagyta a vívást, én viszont maradtam az edzőteremben. Ott viszont hamar nehézségeim támadtak, mert nagyon dundi kislány voltam, tele gátlással. Mondták is, nem vagyok sportolónak való, hagyjam abba, és kezdjek el valami teljesen mással foglalkozni, mert még a mozgásom is valami borzasztó. Sírva mentem haza, és elmondtam, hogy éppen kirúgtak edzésről. Apukám beszélt az edzővel, és végül másnap újra mehettem tréningezni. Az a bizonyos edző egy dolgot nem ismert fel bennem: egy nagyon akarnok gyerkőc voltam. Ha nekem azt mondták, hogy ez neked nem fog menni, akkor már csak azért is csináltam. Mivel tényleg elég tehetségtelen voltam, sokkal-sokkal többet edzettem, mint a többiek. Míg mások csak az előírt keddi és csütörtöki edzéseken gyakoroltak, én közben szerdán is tréningeztem. Mindig egy nappal, mindig egy órával többet, mint a többiek”

– emlékezett vissza Nagy Tímea.

“…sport tanított meg arra, hogy ha munkát fektetek bele, akkor az kifizetődik. Rájöttem, hogy a tanulás ugyanilyen.”

“Senki ne állítsa, hogy nem lehet összeegyeztetni a tanulást a sporttal. Van azonban, amiről le kellett mondani ilyenkor. Én lemondtam a bulikról, a felesleges, tartalom nélküli találkákról, és edzésre mentem helyettük. “

“Kívánom, hogy érezzétek meg azt, hogy felálltok egy dobogó tetejére, és miközben felhúzzák a tiszteletetekre a nemzeti színű zászlót, a dobogó tetején eléneklitek a magyar himnuszt. Ennél jobb dolgot nem képzelhettek el, a legmodernebb okos eszköz birtoklása sem vetélkedhet vele. Belevésődik a szívetekbe, és életetek végéig örömforrás marad a boldogsághoz”

– hangsúlyozta a bajnoknő.

Nagy Tímea az olimpiai érmeit is elvitte magával, amit körbe is adott a hallgatóságnak a beszélgetés végén. A gyerekek nagyon élvezték és imádták, hogy kézbe vehették a számukra még csak álomként a szemük előtt lebegő olimpiai arany érmeket. Az a tapasztalat, hogy a kisebbeket inkább az érmek, mintsem az élménybeszámolók érdeklik, a nagyobbak azonban nagyon kíváncsiak a sportra, tanulásra és a kettő összeférhetőségére.

Mi a legnagyobb üzenet ilyenkor a gyerekeknek?

Nagy Tímea a gyongyosma.hu lapnak például elmondta, hogy ilyenkor a hazaszeretet, valamint az alázat és szorgalom fontossága képezi a leghangsúlyosabb üzeneteket, amiket át szeretne adni a gyerekeknek. Hozzátette, a gyerekeknek meg kell értenie, hogy a fájdalom és kín, a sok lemondás, ami egy sportoló életében van, mind-mind a nagyobb jó, a végső cél érdekében történik, ezt pedig hitelesen csak egy olyan ember tudja átadni, aki már szintén átélte ezeket az érzéseket.

Ezúton is köszönjük a felkérést, a hatalmas élményt és a kedves fotókat az iskolának!

   

   

Forrás & 📸 Heves Megyei Hírlap

Média megjelenések:

https://www.heol.hu/helyi-kozelet/2024/10/olimpiai-aranyerem-lett

https://gyongyosma.hu/2024/10/03/olimpiai-bajnok-erkezett-gyongyossolymosra/