A legyőzhetetlen, az utolérhetetlen Halhatatlan legenda. Európában nincs még egy olyan ökölvívó, akinek hozzá hasonlóan 3 olimpiai aranyérem ékesítené a sportpályafutását.

97 éve született PAPP LÁSZLÓ, közismert nevén Papp Laci (beceneve Görbe – Budapest, 1926. március 25. – 2003. október 16.) a nemzetközi Fair Play-díjas (életmű), 3x-os olimpiai bajnok magyar ökölvívó, mesteredző, sportvezető, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség örökös tiszteletbeli elnöke.

Magyarország és a világ egyik leghíresebb ökölvívója a londoni (1948), a helsinki (1952) és a Melbourne-i (1956) olimpián is aranyérmet nyert közép- majd nagyváltósúlyban, mely eredménnyel páratlan sporttörténetet írt, hiszen Ő az első ökölvívó az újkori olimpiák történetében, aki 3 aranyérmet szerzett 3 egymást követő olimpián.

Papp Lacit gépkocsivezető édesapja zenére, hegedülni taníttatta, de mivel maga is bokszolt, gyakran vitte fiát ökölvívó mérkőzésekre. Laci tizenegy évesen vesztette el apját, a család ezután kis élelmiszerüzletükből tartotta fenn magát. A zenével felhagyott, inkább a labdarúgás érdekelte, de barátaival azért lejártak ökölvívó edzésekre. A sikerek azonban nem jöttek, így felhagyott a boksszal, életében csak a második világháború után került ismét előtérbe a sport.

1945 és 1956 között a BVSC, a Bp. Lokomotív, a Bp. Bástya és a Vasas bokszolójaként közép-, majd nagyváltósúlyban 7 országos bajnokságot nyert. Amatőrként 193 mérkőzésből 183-at nyert meg 2 döntetlen és 8 vereség mellett, 1949-ben középsúlyban, 1951-ben nagyváltósúlyban lett Európa-bajnok. Papp Laci 1957-től a harmadik olimpiai győzelme után, állami engedéllyel a profik táborába lépett, ahol 29 mérkőzésből 11-et kiütéssel, 12-öt pontozással, 4-et technikai KO-val nyert meg. Két mérkőzés döntetlennel végződött (bár a szakemberek és az újságok szerint ezeken a meccseken is “Görbe” volt a jobb), azaz mindvégig veretlen maradt. Papp Laci így idézte fel a profivá válás időszakát:

„A melbourne-i olimpia után az állomáson vártak a politikai vezetők. Marosán György azt kérdezte tőlem, hogy mi a kívánságom, mint háromszoros olimpiai bajnoknak. Elmondtam, hogy kint profi ajánlatokat kaptam, és szeretném a képességeimet a hivatásosok között is kipróbálni, nem beszélve arról, hogy egy kis pénzt is tudok keresni. Azt mondta, gyere fel három nap múlva, megmondom. Három nap múlva megkerestem. Mehetsz, mondta, keress magadnak pénzt.”

1962-ben profi Európa-bajnok lett, mely címét 6-szor védte meg. 1964 végén máig nem tisztázott politikai okokból, pályafutásának befejezésére kényszerítették, megfosztva Őt attól a lehetőségtől, hogy a világbajnoki címet is megszerezze. Ezt a méltánytalanságot soha nem tudta kiheverni, egész további életére rányomta bélyegét.

Adler Zsigmond (edzője, mestere) szerint a profi pályafutása felért két olimpiával. Kettőjük találkozása Papp Laci egész életében meghatározó volt, életre szóló barátok lettek és közösen, együttes erővel világra szóló sikereket értek el, mind sportolóként, mind az edzői karrierjükben.  A Papp-Adler duó egész más, új edzésmódszert vezetett be az ökölvívásban, először személyre szabott versenyeztetést és kemény edzésmunkát, majd a magánéletben is sportemberhez méltó magatartást követeltek azoktól, akik a magyar színeket képviselni akarták a világban.

Papp László vezetésével a Magyar Ökölvívó Válogatott olimpiai és világbajnoki aranyérmet, két olimpiai ezüstérmet és több olimpiai és világbajnoki bronzérmet szerzett, továbbá számos Európa-bajnoki 1-2-3. helyet szereztek a magyar ökölvívók.

1982-ben NOB Érdemrenddel tüntették ki, 1991-ben a magyar Halhatatlanok Klubjának tagja, 1992-ben a Magyar Ökölvívó Szövetség örökös tiszteletbeli elnöke lett. Példaszerű sportkarrierje elismeréseként 1993-ban Nemzetközi Fair Play-díjjal tüntették ki. Megkapta az Olimpiai Érdemrendet és a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét (1996).

66 éves korában vonult vissza, 1992-ben nyugdíjba ment, majd saját boksziskolát nyitott, amit sajnos anyagi támogatás hiányában be kellett zárnia. Végül 1996-ban betegsége miatt abba hagyta edzői tevékenységet. Hosszú, súlyos betegség után életének 78. évében távozott az élők sorából 2003. október 16-án.

Halálát követően sportnagyságának tiszteletképpen 1999-ben a világ sportújságírói a világ 25 legjobb sportolója közé választották, 2001-ben bekerült a Nemzetközi Ökölvívó Hírességek Csarnokába, a 20. század harmadik legjobb magyar férfi sportolója címmel tüntették ki, megkapta a Csík Ferenc-díjat, valamint Budapest és a XIII. kerület díszpolgára lett.

Papp Lacit mindenki szerette. Szerény, önzetlen, igazi sportember volt és a számtalan kecsegtető külföldi ajánlat ellenére itthon maradt. Hazáját soha nem hagyta cserben. A szorítóban fantasztikus teljesítményre volt képes és életútjával, becsületességével igazi példakép, bajnokokat nevelő edző, kapitány volt. Az olimpiai mozgalom népszerűsítéséért is sokat tett. Külföldön is legismertebb magyar sportolók egyike, akit az ökölvívás legnagyobbjai közt tartanak számon.

Örökkön örökké Halhatatlan…

Forrás: wikipedia.hu, papplaszlo.hu, olimpia.hu, m.mult-kor.hu, nemzetisport.hu
📷 Fotó forrás: wikipedia