„Ha száz év múlva a világ másik végén valaki azt hallja majd, hogy Magyarország, azonnal azt fogja rávágni, hogy Puskás.”

– Puskás, a musical.

Puskás Ferenc – Magyarország és Spanyolország büszkesége, Görögország kedvence, milliók példaképe. A LEGENDA, akinek nevét az egész világon ismerik, a világpolgár, akinek emberi nagysága több kontinensen nyújtott segítséget felebarátnak, a labdarúgó, akinek tehetsége páratlan. Puskás Ferenc nemzeti kincs szülőhazájában, Pancho klubikon Madridban, Öcsi géniusz a futballrajongók emlékezetében.

 

Gyerekként csínytevő, fiatalon bohém, a pályán labdazsonglőr, az Aranycsapat kapitánya, vagy ahogy mindenki hívta „Öcsi”. Szinte mindent megnyert, amit magyarként megnyerhetett. Majd újrakezdte, ott is a csúcsra ért, később edzőként is nagyot alkotott. Az egész világon ódákat zengenek a tudásáról és az emberi tulajdonságairól.

 

Ma lenne 96 éves Puskás Ferenc, minden idők egyik legjobb labdarúgója, Halhatatlan Legendánk, a labdarúgó legenda, született Purczeld (Budapest, 1927. április 1. – 2006. november 17.). A kispesti grundon kezdte kergetni a rongylabdát minden idők legjobb magyar labdarúgója, a világszerte legnépszerűbb, legismertebb magyar sportember, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, olimpiai arany- és világbajnoki ezüstérmes magyar labdarúgó, Világválogatott (1963) és Európa-válogatott játékos (1965), több klubcsapat és válogatott edzője, posztumusz dandártábornok.

 

A legendás Aranycsapat kapitánya (közismert becenevén Puskás Öcsi, Spanyolországban Pancho néven becézték), akinek a neve felkerült a világ MINDEN IDŐK LEGJOBB labdarúgóinak 100-as FIFA listájára, a világ legjobb 10 futballistája közé. A FIFA az év legszebb gólját lövő játékosnak járó díját a magyar csatárról nevezte el (Puskás díj). 2016-ban a goal.com internetes szakportál „Legendák világbajnoksága” elnevezésű szavazásán a VALAHA VOLT LEGJOBB labdarúgónak választották.

 

Puskás Öcsi a LEGENDA – e név hallatán mindenki pontosan tudja kiről van szó! A világ egyik legnagyobb focistájáról, az egyik legismertebb magyarról (díj: Magyarság Hírneve, 1997). Nagyságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy a mai napig világszerte SENKINEK nem kell elmagyarázni, se fiatalnak, se idősebbnek, ki is az a Puskás Öcsi?! Pelé csak úgy fogalmazott:

„a Holdon is Puskás lett volna a legnagyobb játékos”.

Páratlan játékát a rendkívüli robbanékonyság, a tökéletes labdakezelés, a kiismerhetetlen cselek, a szellemes megoldások, a szinte centiméterre pontos átadások, a nem mindennapi helyzetfelismerés és a briliáns rúgótechnika jellemezte. Akaraterejét igazolja, hogy amikor Spanyolországba igazolt, túlsúllyal küszködött, ám átállt a spanyol ritmusra, és rövid időn belül képes volt lefogyni a megfelelő szintre. Harmincéves kora után is képes volt a megújulásra, és a publikumot a régi játékával, sőt néha annál is jobbal kápráztatta el. Ismert volt erős és hihetetlenül pontos bal lábas lövéseiről.

Sport sikereit csak hosszú sorokon keresztül keresztül lehetne felsorolni, néhányat azért felidézünk közülük: 85-szörös magyar, 4-szeres spanyol válogatott, 3-szoros BEK győztes, a BEK gólkirálya 2 alkalommal, Európa legjobb góllövője (1948), Európa-kupa gólkirály 10 góllal (1948–1953-as Európa-kupa), az egyetlen játékos, aki 4 gólt szerzett egy BEK vagy BL-döntőn (1960), 84 gólt szerzett a magyar válogatottban, ezzel egészen 2019-ig minden idők legeredményesebb európai válogatott játékosa volt, ekkor Cristiano Ronaldo megelőzte. A XX. század legjobb góllövője, 349 magyar bajnoki mérkőzésen 358 gólt, míg 179 spanyol bajnoki mérkőzésen 159 gólt szerzett. 5-szörös magyar bajnok a Kispest Honvéddal, 6-szoros spanyol bajnok a Real Madriddal.

 

39 évesen hagyott fel játékosi pályafutásával, utána futballedzőként tevékenykedett. 1991-ben végleg Magyarországra költözött és 1992-ben az MLSZ utánpótlás-, majd nemzetközi igazgatója, végül 1993-tól egy rövid időre a válogatott szövetségi kapitánya lett. 2000-től Alzheimer-kórral és más betegségekkel küszködött. 2006. szeptemberben Puskás súlyos tüdőgyulladással és magas lázzal a Kútvölgyi kórház intenzív osztályára került, állapota az elkövetkezendő hetekben sajnos már nem javult, végül 2006. november 17-én reggel 7 órakor hosszan tartó, súlyos betegség után légzési és keringési elégtelenség következtében elhunyt.

 

Többek között stadion, utca, díj, iskola, akadémia és musical is viseli a nevét.
Ma Rád emlékezünk Puskás Öcsi, drága Öcsi bácsi, örökkön örökké Halhatatlan… 🖤

Forrás: wikipedia.hu, puskas.com, olimpia.hu
📷 Fotó forrás 1: Magyar Nemzet, 2. Player.hu