86 éves lett. Ezúton szeretnénk felköszönteni és nagyon boldog születésnapot kívánni REJTŐ ILDIKÓNAK, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, 2x-es olimpiai bajnok, 5x-ös világbajnok, 18x-os magyar bajnok tőrvívónak, edzőnek! Ildikó 5 olimpián vett részt és valamennyin érmes helyezést ért el. A magyar női vívás történetében páratlanul eredményes pályafutása alatt összesen 7 olimpiai és 15 világbajnoki érmet nyert.

Nem mindennapi életút áll Nemzetünk Sportolója, Rejtő Ildikó mögött. Se szeri, se száma éreminek, de ez nem is csoda, hiszen még veterán kategóriában is felállhatott az Eb- és vb-dobogó legfelső fokára.

Rejtő Ildikónak gyerekként gerincferdülése miatt ajánlották a vívást, ami talán mégse annyira véletlen, hiszen testnevelőtanára Nyári Magdolna, válogatott vívó volt, akivel később együtt szerepelhetett a nemzeti csapatban is. Tehetsége korán megmutatkozott, ifi éveiben is sorra hozta a remek eredményeket.

1956-ban Luxemburgban rendezték az ifjúsági világbajnokságot, ahol az ő nyakába akasztották az aranyérmet női tőrvívásban. Mondhatni itt indult kivételes élsportolói pályafutása. Majd’ negyven évvel később, 1995-ben a veterán Európa-bajnokság színhelye is Luxemburg lett, Rejtő Ildikó pedig úgy döntött, nem hagyhatja ki a lehetőséget, így ismét tőrt véve a kezébe elindult a versenyen, amit megnyert. Ezt ’99-ben megfejelte egy veterán vb-elsőséggel is.

DE! Rejtő Ildikó egyik fülére süketen született, a másik füle pedig 60%-ban halláskárosodott. Ám ennek ellenére – vagy éppen ezért –, ahogyan iskolába is rendes közoktatási intézménybe járt, úgy világéletében az épek között versenyzett. Megtanult szájról olvasni, és mindenhol türelemmel és elfogadással fordultak felé a tanároktól elkezdve a sporttársakig. Ám még így is voltak démonai, amiket le kellett győznie. Ahogy egy interjúban fogalmazott:

„Először csak a kisebbségi érzésemet szerettem volna legyőzni, aztán az egész világot sikerült. Mindenért kárpótolt az élet, és ennél tényleg nem létezik nagyobb boldogság”.

És valóban, hiszen Rejtő Ildikó öt olimpián járt, és mindről éremmel tért haza! Szám szerint: 2 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzérem büszke tulajdonosa, emellett tekintélyes mennyiségű medáliát gyűjtött össze az Európa-, illetve világbajnokságokról is. A válogatottól 1978-ban köszönt el, ám ahogy fentebb írtuk, még veterán versenyeken is elindult, ahol igazolta nem mindennapi klasszisát. Sőt, néha még manapság is kezébe veszi a tőrt…

Aktív pályafutása után sem hagyta el szeretett sportágát, előbb egykori egyesülete, az UTE, majd a Honvéd technikai vezetője lett. 2008 óta pedig a Nemzet Sportolóinak táborát is erősíti.

Ma, május 11-én ünnepeljük Rejtő Ildikó 86. születésnapját, Halhatatlan Tagunkét, Isten éltesse sokáig! Kívánunk sok egészséget és nagyon sok boldog születésnapot!

Forrás: olimpia.hu
Fotó: sportal.hu