Halhatatlan Legendánkra emlékszünk ma, KULCSÁR GYŐZŐRE (Budapest, 1940. október 18. – Budapest, 2018. szeptember 19.) a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, Prima Primissima díjas, 4x-es olimpiai bajnok, 3x-os világbajnok, 2x-es olimpiai bronzérmes, 2x-es világbajnoki ezüstérmes és 4x-es világbajnoki bronzérmes magyar vívóra, mesteredzőre, sportvezetőre, Kulcsár Krisztián világbajnok, olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívó nagybátyjára, aki már 22 évesen egyéni magyar bajnok lett, így nem csoda, ha a párbajtőr Paganinijének nevezik.

Kulcsár Győző 1940. október 18-án született, Budapesten. A második világháború alatt Németországban és Svédországban élt szüleivel, 1946-ban tértek haza. A vívással viszonylag későn, 15 éves korában ismerkedett meg. Tőr- és párbajtőrvívásban egyaránt versenyzett, 1962-től 1979-ig szerepelt mindkét fegyvernem magyar válogatottjában, de kiemelkedő eredményeit párbajtőrvívásban érte el. Közel két évtizeden keresztül jelentős része volt az akkoriban a világ egyik legjobb csapatának tartott magyar párbajtőr-válogatott sikereiben. A magyar csapattal 1964-től három egymást követő alkalommal nyert olimpiai bajnoki címet, és 1968-ban az egyéni versenyt is megnyerte, így máig Ő minden idők legeredményesebb párbajtőrözője. A vívó-világbajnokságokon 9 érmet – köztük 3 aranyérmet – nyert, valamennyit a magyar csapat tagjaként.

A válogatottságtól az 1980. évi olimpia előtt vonult vissza, az aktív sportolást akkor fejezte be. 1979-80-ban a Magyar Vívószövetség főtitkára, majd 1988-ig a magyar vívóválogatott szövetségi kapitánya volt. 1988-ban külföldre távozott, Olaszországban telepedett le, tanítványai közül Maurizio Randazzo olimpiai bajnoki címet, háromszor világbajnoki címet, Elisa Uga olimpiai ezüstérmet és Európa-bajnoki címet szerzett.
Olaszországból 2001-ben hazatért, mikor is újabb kemény feladatot kapott, az olimpiai címvédőt, Nagy Tímeát (2x-es olimpiai bajnok, a HMSE elnöke) kellett felkészítenie 2004-es olimpiára. Egyetlen elfogadható eredmény volt, az aranyérem.

„Ha nem első, máris megkapom a fejemre, na, tessék, a Kulcsár elrontotta. Nem tehettem mást, nyerni kellett”

– mondta Kulcsár Győző, a rá jellemző fanyar humorral és ravasz mosollyal egy index-nek adott cikkben.

Ezt követően később Kulcsár Krisztián és Boczkó Gábor mestere is lett, irányította az öttusázó Balogh Gábor vívóedzéseit is, majd a Vasas edzője lett. Továbbá Ő volt a mestere Szász Emese olimpiai bajnok párbajtőrvívónak, aki 2016-ban nyert olimpiát egyéni párbajtőrvívásban.

Egy index cikkben (riói olimpia idején, 2016-ban) azt kérdezték Kulcsártól, hogy számontartja-e, hányadik olimpiai döntője volt versenyzőként és edzőként. Szász Emese győzelme után – aki miután bajnok lett, tegezhette a mesterét – még nem számolta össze, ezért később mégis megtette: Szász döntője volt a tizenegyedik, amikor Kulcsár aranyért izgulhatott. Fantasztikus eredmény, 80%-ban érem termett ott, ahol szerepet vállalt Kulcsár Győző.

„Az első és az utolsó aranyérem között 52 év telt el. De mit is jelent 52 éven át folyamatosan a világ élvonalában lenni? Megújulni versenyzőként, amikor már kiismerték a cseleket, amikor már azt hitték, mindent tudnak róla. Mit jelent edzőként megújulni, amikor a vívás folyamatosan gyorsul, videóról elemeznek, és amikor már olyan országok küldenek klasszisokat az olimpiára, amelyek húsz éve még csak kezdtek ismerkedni a párbajtőr szabályaival.” – index.hu

Eredményeit felsorolva… Az első olimpiája Japánban volt, azt már sajnos nem érhette meg, hogy 2021-ben is visszatérjen oda.
• 1964 – csapatban győztes, valamennyi asszóját megnyerte, mind a 24-et (a jelenlegi lebonyolítás szerint maximum 9 jut egy embernek.) A döntőben 8-3 az olaszok ellen. „Taktikájuk, remek technikájuk, új stílust teremtett a párbajtőrvívásban” – értékelte Guiseppe Delfino, mi történt a döntőben, miért csak az ezüst jutott nekik.
• 1968 – csapatban és egyéniben is győztes. Egyéniben hármas holtverseny után nyert, elképzelni sem lehet izgalmasabb forgatókönyvet. A szovjet Krissz és az olasz Saccaro is kikapott tőle a ráadásban. A megterhelő finálé után, másnap a szovjetek elleni győztes csapatban is főszereplő. Furunkulussal a karján lett a legjobb.
• 1972 – csapatban győztes, egyéniben harmadik, akkor is körmérkőzéses volt a lebonyolítás.
• 1976 – egyéniben harmadik, a döntő másik magyarja, Osztrics István verte az első körben, aki azóta is fájlalja, hogy miatta nem lett meg Kulcsár ötödik aranya.
• 1996 – az olasz férfiak megnyerik a párbajtőrt, két tanítványa van a csapatban, a nők másodikok, egy versenyzője volt a páston.
• 2000 – az olaszok ismét két versenyzőjével ismételtek.
• 2004 – Nagy Tímea egyéniben nyer, a magyar férfi csapat második.
• 2016 – Szász Emese egyéniben nyer.

Kulcsárnak mindezen felül volt még 3 vb-aranya versenyzőként.

Ma 83 éve született a Mester, nyugodj békében vívás “Paganinije”! Számunkra örökkön örökké Halhatatlan…

Forrás: index.hu, borító képek: nemzetisport.hu, MTI