Ezúton szeretnénk felköszönteni és nagyon boldog születésnapot kívánni SCHMITT PÁLNAK, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, 2x-es olimpiai bajnok, 2x-es világbajnok, 5x-ös magyar bajnok párbajtőrvívónak!

Mióta világ a világ, mindig voltak, vannak és lesznek olyan emberek, kiknek neve már életükben fogalommá válik. Akik meghatároznak egy korszakot, egy intézményt. A magyar olimpiai mozgalomban is van jó néhány ilyen személyiség. Ám ha az elmúlt negyven évből kellene egyet kiemelni, ő nem is lehetne más, mint Schmitt Pál.

Schmitt Pál budai értelmiségi családba született, édesapja az ORFI-ban dolgozott orvosként. Ő szorgalmazta, hogy fia sportoljon, ám emellett gyermekei elméjének pallérozására is nagy hangsúlyt fektetett. Mivel orvosnak szánta legidősebb fiát, már gyerekkorában megtanította latinul, melyre gimnáziumi éveiben szüksége is volt a biológia órákon, ám hiába érettségizett kitűnőre, és vette sikerrel az orvosi egyetemi felvételit, az élet és az akkori rendszer másfelé terelte.

1956-ban kezdett háromtusázni, de magas, erős fiúként kosarazott és kézilabdázott is. Majd a hármat felváltotta az öttusa, ám csakhamar kiderült, hogy az ötből maradt csak egy, a vívás. 1958-ban és ’59-ben ifiként csapatban magyar bajnoki címet szerzett a felnőttek között, egy évvel később pedig ifjúsági országos bajnoki címet egyéniben. A válogatott keretbe 1962-ben került be, melynek egészen 1976-ig a tagja volt, a montreali olimpia után búcsúzott a nemzeti csapattól. A fenti időszak alatt sikert sikerre halmozott társaival, akik között olyan korszakos zsenik voltak, mint Kulcsár Győző. Számos egyéb érmük mellett a mexikóvárosi és a müncheni játékokon az Olümposz csúcsára is felértek, hiszen mindkétszer az ő nyakukba akasztották a csapatversenyben aratott győzelemért járó aranyérmet.

Az aktív és sikerekkel teli élsportkarrier mellett Schmitt Pál elvégezte a Közgazdaságtudományi Egyetem belkereskedelmi szakát. 1982-ben találkozott Juan Antonio Samaranch, akkori NOB-elnökkel, akit lenyűgözött a több nyelven is kitűnően beszélő, művelt és talpraesett fiatalember. Egy évvel később, Csanádi Árpád halálával megüresedett egy hely a NOB-ban, Samaranch pedig jelezte az akkori honi sportvezetésnek, hogy érdemes lenne Schmitt Pált állítani a helyére jelöltként. A többi már történelem…

Schmitt Pál május 13-án betöltötte 82. életévét, amely egyben azt is jelenti, hogy majd’ negyven éve tartó NOB-tagsága a végéhez közeledik. Ezen időszak alatt számtalan érmet adott át, és tanúja volt megannyi megható, és emelkedett magyar pillanatnak az ötkarikás játékokon.

Május 13-án ünnepeljük Schmitt Pált, Halhatatlan Tagunkat, Isten éltesse sokáig! Kívánunk sok egészséget és nagyon sok boldog születésnapot! Köszönet mindenért!

Forrás & fotó: olimpia.hu