Ma egyik Halhatatlan Legendánkra emlékezünk, DR. FENYVESI CSABÁRA (Budapest, 1943. április 14. – 2015. november 3.) a 3x-os olimpiai, 3x-os világbajnok és 15x-ös magyar bajnok vívóra, sportvezetőre, orvosra, rákkutatóra.

Fenyvesi Csaba 19 évesen az ifjúságiak között nyerte első bajnoki címét a BVSC színeiben. Több mint egy évtizeden át volt a közvetlen élvonal egyik meghatározó vívója. Itthon tőrben is – ötszörös bajnokként – a legjobbak közé tartozott, ezzel együtt a párbajtőr volt az igazi fegyvere, amellyel egyéniben és csapatban összesen tíz OB-diadalt aratott.

Fenyvesi a Ráday utca 49-ben lakott 1955-ben, és azt láthatta a jellegzetes körfolyosós házban, hogy a két Kamuti fiú, Jenő és László edzésre mennek. Először a nála 5 évvel idősebb KAMUTI JENŐ (Halhatatlan Tagunk) vívózsákja tetszett meg neki, de néhány év múlva már követte példaképét a pástok világába, majd az orvosi hivatásban is.

Az Irányi utcai általános iskolában Dombi Pál szerettette meg vele a sportot, vívni pedig Debrecenben kezdett a DVSC edzője, Gyulai Gábor irányításával, mivel gimnáziumi tanulmányait a Debreceni Református Főgimnáziumban kezdte meg. Már debreceni diákévei alatt megmutatkozott tehetsége és kiváló üzleti érzéke is, hiszen jó pénzért még a levitézlett kollégiumi szalmazsákját is el tudta adni.

A gimnázium első két éve után Édesapja súlyos betegsége miatt visszatért a fővárosba és a III-IV. osztályt már a budapesti Eötvös Gimnáziumban végezte, ekkor – 1958-ban – igazolt a BVSC-be, melyhez halálig hű maradt, vívóként és sportvezetőként egyaránt.

Első edzői a fővárosi klubban Hatz (Hátszeghy) József és Vári Attila voltak, de hamarosan dr. Bay Béla kezei közé került, akit nemcsak edzőként, de pótapjaként is tisztelt (19 éves volt, amikor édesapja meghalt). Bay Béla mester kezei alatt szárnyakat kapott.

Érettségi után felvették az orvosi egyetemre, az egyetem, majd munka mellett naponta legalább 3 órát edzett. Kezdetben mindhárom fegyvernemben vívott, tőrben és párbajtőrben 1980-ig egyaránt versenyzett. A szakvezetés ellenezte a tőrözést, azonban Fenyvesi ragaszkodott hozzá, hiszen nagy álma volt, hogy példaképével, Kamuti Jenővel tőrcsapatban együtt nyerjenek olimpiai aranyérmet. Hogy bekerüljön az olimpiai tőrcsapatba is, 1972-ben tőrben is egyéni magyar bajnoki címet szerzett, majd Münchenben az olimpián majdnem sikerült az éremszerzés, a tőrcsapat (Fenyvesi, Kamuti J, Kamuti L., Marton, Szabó) végül 4. lett.

Legnagyobb sikereit mégis párbajtőrben érte el. A csapatszellem, a vívás és egymás tisztelete, a győzelem érdekében történő hihetetlen összetartás vezetett a párbajtőrcsapat legnagyobb sikereihez, melyekben Fenyvesi is oroszlánrészt vállat. 1968-ban a csapat olimpia bajnok lett, az 1972-es müncheni olimpián pedig egyéniben lett aranyérmes sőt a csapat is nyerni tudott! És a világbajnoki címek is sorban jöttek…

Fenyvesi Csaba az életben és a páston is meghatározó és színes egyéniségű célratörő, racionális, kötélidegzetű és nagyon nagy küzdő volt. Vívását hallatlan technikai biztonság jellemezte, Kulcsár Győző pedig így vallott róla: „Fenyvesinek nem volt egy egyenes gondolata a páston. Nem lehetett tudni, hogy szúrni fog vagy védeni, előre megy vagy hátra.”

Összesen 3 olimpián vett részt, ahol összesen 1 egyéni és 2 csapat olimpiai bajnoki címet nyert, illetve egy olimpiai 4. helyet, ezzel ő a nyári olimpiák történetének a 8. legeredményesebb magyar vívó, illetve – a 4x-es olimpiai bajnok Kulcsár Győző (szintén Halhatatlan Legendánk ) után – a 2. legeredményesebb párbajtőrvívó.

1980-ban hagyta abba, még volt esélye, hogy ott legyen a csapatban, de kimaradt. Már a mexikói olimpia előtt megszerezte orvosi diplomáját, előbb kórboncnok volt, majd az égési sérülések kezelése, és a plasztikai sebészet foglalkoztatta, később a daganatos betegségeket kutatta.
1986-tól 1993-ig a BVSC vívószakosztályát vezette. 1994-től egy amerikai alapítvány rákkutató intézetének orvos-igazgatója lett, 2001-től pedig a vívóválogatott menedzsere.

Az élet szörnyű „fintora”, hogy 2015 szeptemberében kiderült, hogy rákos, de ekkor már sajnos nem lehetett rajta segíteni. November 3-án hajnalban, 72 éves korában hunyt el.

örökkön örökké Halhatatlan…

Forrás, fotó: Vívómúzeum, hu.wikipedia.org