Hat témakör, hatvan kérdés. A Mandiner vendége volt Schmitt Pál, olimpiai bajnok vívó, Halhatatlan Tagunk, neves sportdiplomata, volt köztársasági elnök. 56 éve házas és amit kevesen tudnak róla, 16 évesen a Tik-Tak presszóban zongorázott. Májusban volt 80 éves.

GYERMEKKOR, SPORT SIKEREK

…Schmitt Pál kisgyerekként zongoraórákra járt.

“A gyerekkorom nagy része szolgálattal telt. Francia különóra, hittanóra, németóra, zongoraóra. Különösen az édesapám volt az, aki elvárta, hogy az iskolában is jó tanuló legyek és, hogy tanuljak nyelveket is. Kevesen tudják, édesapám még a húszas években, a némafilmes mozikban zongorázott, otthon is volt zongora, így nem volt kérdés, hogy kipróbálom. Sőt, 16 évesen a Böszörményi úti Tik-Tak presszóban én is zongoráztam esténként. Beugró voltam, ugyanis Anci néni keze eltörött, s szólt, úgyis apám révén ismerek minden jó slágert, ugorjak be helyette.”

Mandiner – 1945-ben, a II. világháború végén hároméves volt. Mit értett az egészből?

Semmit. De azt érzékeltem, hogy minden olyan szürke és nincs pénzünk. Apuka orvos volt, reumatológus, nem keresett jól, szolid módon éltünk. Az unokáim nem tudják hová tenni, amikor azt mondom, hogy 17 éves koromban láttam először televíziót. Persze jobb volt így. Több idő jutott a könyvekre, a sportra, a családi beszélgetésekre.

A Petőfi gimnáziumba járt Budán, amit 1956-ban kezdett, majd egy hónap múlva, október 23-án kitört a forradalom.

“Mivel csupán 14 éves voltam, a szüleim nem engedtek be minket a városba, azért belógtunk a Móricz Zsigmond körtérre, vagy az akkori Moszkva térre. A magunk módján, mi, gimnazisták is hozzá tettük a forradalomhoz. A suliban úgy döntöttünk, hogy eltöröljük az orosz nyelvoktatást. Aztán tényleg nem volt fél évig, de aztán visszahozták. A gimnáziumi évek azért is erősen élnek bennem, mert akkor vesztettem el az édesapámat.”

…édesapámnak köszönhetem azt, hogy az életben adódó feladatokat viszonylag jól oldottam meg később. Apám nagy tekintélyű, elismert orvos volt, meghatározta a gyerekkoromat. Igen, az ő hatására jelentkeztem az orvosi egyetemre, ahová végül nem vettek fel, de végül a közgazdaság-tudományi egyetemet végeztem el belkereskedelmi szakon. “

Paulinyi Jenő – Szeretet, tisztelet és hála. “Ő egy nagyszerű testnevelőtanár volt a Petőfi gimnáziumban. Elvárta tőlünk, gyerekektől, hogy sportoljunk. Nagyon szerettem őt, egy fontos pedagógus az életemben.”

Mandiner – Öttusázónak készült gyerekként. Miért nem az lett?

“Az öt számból háromban voltam jó, egyben rossz, ez a futás volt. A lovaglásra pedig nem volt ideális az alkatom. Hamar kiderült, a vívás viszont nagyon jól megy, s nem volt kérdés, hogy vívó lesz belőlem.”

Mandiner – Emlékszik, mikor jelent meg először a neve a Népsportban?

“Meg is van az újság. Egy háromtusa versenyen lettem harmadik. Megírták azt is, hogy a lövészetben második voltam.”

Mandiner – Kivágta és eltette cikket?

“Igen.”

Mandiner – 1960. november 16-án jelent meg a már említett Népsportban, hogy megnyerte az ifjúsági párbajtőr magyar bajnokságot egyéniben. Ehhez képest később szinte minden nagy sikerét csapatban érte el, így a két olimpiai bajnoki címet is. Miért?

“Egyéniben azért így is nyertem Világkupát, és a Kulcsár Győző, Nemere Zoltán, Fenyvesi Csaba trió, vagyis az olimpiai bajnok csapattársaim előtt is nyertem egyéni magyar bajnokságot háromszor. A vívásban amúgy is mást jelent a csapat. Egyéni küzdelem zajlik, csak összeadódnak az eredmények.”

Mandiner – Ki volt a példaképe sportolóként?

“Lehet, hogy csalódást okozok, de nem volt ilyen. Akkoriban a média nem ontotta sztárokat, a külföldi sportnagyságokat alig ismertük. A párbajtőr-válogatottról tudok beszélni, a csapattársaimat nagyon elismertem. Rendkívül imponált Kulcsár technikai tudása, Fenyvesi precizitása, Nemere makacs győzni akarása. A társaim inspiráltak engem.” (Kulcsár Győző és Fenyvesi Csaba Halhatatlan Legendáink)

SPORTDIPLOMÁCIA

Mandiner – A születésnapja azt is jelenti, hogy mivel 80 éves, megszűnik az 1983 óta tartó NOB-tagsága. Mit jelent ez a gyakorlatban? Díjátadó sem lehet többé az olimpiákon?

“Annyit jelent, hogy az üléseken ezentúl nem szavazhatok és sajnos nem lehetek díjátadó.”

Mandiner – Sok olimpiai érmet adott át?

Rengeteget, ami ma is megtisztelő. Most már tudjuk, az utolsó a pekingi téli olimpián volt, amikor a rövid pályás gyorskorcsolya fináléja utána akaszthattam az aranyérmet Liu Shaoang nyakába.

 

A család, a politika és a hobbi témájú kérdés-válaszokért, illetve a teljes cikkért kattints:

https://mandiner.hu/cikk/20220511_60_kerdes_a_80_eves_schmitt_palhoz

Forrás & fotó: mandiner