Egy megvalósult álom. Halhatatlan Magyar Sportolók 3D Virtuális Múzeuma. https://hmse.hu/muzeum/
Egy gigantikus „épületet”, különálló „Halhatatlan szintekkel” („emeletekkel”), ami ámulatba ejt, elvarázsol és elrepít olimpikonjaink, büszkeségeink életébe, életüket meghatározó sporttörténeti pillanataiba.
Ebben a hónapban múzeumunk egy újabb szintje nyitott meg, és invitálja a kedves látogatókat „virtuális utazására”, mégpedig ezúttal dr. TÖRÖK FERENC online kiállítására. Tekintsd meg a 2x-es olimpiai bajnok, olimpiai bronzérmes, 4x-es világbajnok, 9x-es magyar bajnok öttusázó, mesteredző, sportvezető életútját, sportsikereit.

Török Ferenc:

“Mindazt, amit csináltam, azt szerettem. Mindent úgy igyekeztem csinálni, hogy abban öröm legyen. És azt is megtanultam, hogy mindent csak munkával lehet elérni, tehetségnek ugyanis lehet születni, de munka nélkül ez semmit sem ér”

 

De ki is Török Ferenc pontosan? Hogyan lett az öttusa sport ikonikus alakja?

Csillaghegyen született 1935. augusztus 3-án, de nála kevesen ismerik jobban a mexikói magaslaton való versenyzés speciális körülményeit. A fiatal Török Ferenc sportkarrierjét a labdarúgással kezdte, amit azóta is nagyon szeret. Egy véletlen során került az öttusa közelébe….

Ha anno az iskolából meglógva, amikor egyik tanára üldözőbe vette, de nem bírta utolérni, és a tanárt nem nyűgözi le gyorsaságával (a Tímár utcától egészen az Aquincumig futott), tán sose derül volna ki tehetsége. A fülön csípett nebulónak két választása maradt, vagy kopogtat az igazgatói ajtaján, vagy belép a Honvédba atletizálni. Utóbbit választotta. Bár az atlétikát nem igen kedvelte, egy tehetségkutató verseny után, 1953-ban felajánlották neki, hogy válthat az öttusára, mely sportról akkoriban kevesen tudtak valamit is Magyarországon, de Törököt talán éppen ez az ismeretlenség vonzotta 17 évesen. Kegyetlenül nehéz sportágat választott, mert hogy nem kellett hozzá más, “csak” lovagolni, vívni, lőni, úszni és futni. Gyerekjáték, nem? Török kalandvágyó volt a javából, így innen a többi már sporttörténelem, hiszen a magyar öttusa ’60-as és ’80-as évekbeli aranykora is a nevéhez fűződik.

Életében mindig szépen megfért együtt a tanulás és a sport. A budapesti Árpád gimnáziumban érettségizett, majd a jogi karon végzett. 1961-ben szerezte meg első világbajnoki érmét, majd 1961 és 1968 között megszakítás nélkül nyolc éven keresztül sikert sikerre halmozott, hiszen nem múlt úgy el esztendő, hogy ne szólíthatták volna az adott világverseny dobogójára. S a mérleg? 2 olimpiai arany és 1 bronz, 4 világbajnoki arany, 3 ezüst és 3 bronz. 13 olimpiai és világbajnoki medál! Még felsorolni is sok! A magyar öttusa feledhetetlen aranytriója, Balczó-Török-Móna hét éven át maradt veretlen a világban, ami páratlan eredmény!

Edzői, sportvezetői sikerek

1976-tól a öttusa válogatott szövetségi kapitánya lett. 1988-ban Szöulban Martinek János egyéni és a Fábián-Martinek-Mizsér hármas csapatban is az ő irányítása alatt lett olimpiai bajnok.

Mikor megkérdezték Tőle, mikor érezte magát a legjobbnak: amikor 1964-ben Tokióban nyert, vagy amikor 1988-ban Szöulban kapitányként nyert olimpiát a csapata?

„A két érzés kiegyensúlyozottan egyforma! Szövetségi kapitányként aratott siker olyan volt, mintha a gyerekeim álltak volna a dobogó legtetején.”

 

A magyar szövetség elnöke volt 1990-től 1996-ig, a nemzetközinek pedig 1993 és 1996 között alelnöke. A MOB tiszteletbeli tagja, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1995-ben pedig ezüst érdemrenddel tüntette ki.

 

De ez még nem minden! További sportsikereit, történeteit csak hosszú, hosszú sorokon keresztül írhatnánk le, ennél sokkal izgalmasabb, ha inkább a 3D kiállításon megnézed, akár meghallgatod a teljes életútját. „Utazz” el velünk a HMSE 3D Virtuális Múzeumába, hallgasd meg Török Ferenc öttusázó teljes életútját, és nézd meg személyes képeit, relikviáit, amit még soha sehol nem láthattál!

Forrás: https://hmse.hu/muzeum/
Fotók: 1. HMSE 2.MTI