Halhatatlan Magyar Sportolók 3D Virtuális Múzeuma. Egy megvalósult álom.

Megnézted már a virtuális múzeumunkat? https://hmse.hu/muzeum/

A gigantikus „épületet”, különálló „Halhatatlan szintekkel”, ami ámulatba ejt, elvarázsol és elrepít olimpikonjaink, büszkeségeink életébe, életüket meghatározó sporttörténeti pillanataiba.

Decemberben újabb Halhatatlan Tagunk múzeumi szintjének „virtuális utazására” invitálunk, mégpedig JÓNYER ISTVÁN online kiállítására. Tekintsd meg a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, ️Magyar Örökség Díjas, MOB életműdíjas, Prima Primissima díjas, 4x-es világbajnok, 4x-es Európa-bajnok, 2x-es Európa Top12-győztes, 11x-es magyar bajnok asztaliteniszező relikviáit, díjait, érmeit, aki az 1970-es években sportágában a VILÁG legeredményesebb játékosai közé tartozott, továbbá Terézváros, Miskolc díszpolgára is.

Amikor Jónyer megszületett (1950. augusztus 4., Miskolc), a magyar asztalitenisz még fényesen jegyzett volt. Gyermekkorában az iskolai szünetekben kedvelte meg a sportágat, egyre többször lett a forgók győztese. Egyszer megsérült egy kosármeccsen, s édesanyja kérlelésére ekkor döntött végleg a veszélymentesebb asztalitenisz mellett. Mivel pénzzel nem voltak túlságosan eleresztve, csak egy Hungarocelles ütőre futotta, ezzel nyerte első versenyét. Ez a kis kedves mackó szobor volt az első díja, melyet azóta is hűségesen őriz. 15 éves korában egy borsodi tehetségkutatón Sidó Ferenc kilencszeres világbajnok figyelt fel rá és meghívta a tatai edzőtáborba. „Volna-e kedved?” felkiáltással. Hogy ne lett volna? A kérdés csak az lehetett, hogy a tudásvágy vagy a kíváncsiság-e az erősebb az fiatal fiúban?

Három évnyi edzés után eljutott oda, hogy Berczik Zoltán hatszoros Európa-bajnok páros partneréül kérte és meg is nyerték a magyar bajnokságot. A példakép Berczik igazi megszállott volt, s Jónyert is erre az útra terelte. Azt tanította neki, hogy az edzésből sohasem elég, mindig rá kell tenni egy lapáttal. A 17 éves fiúban hamar fel is gyulladt a tűz, hogy ha bírja, akár még jóval magasabbra is juthat, mint kedvelt mestere. Már pedig Jónyer minden terhelést elbírt. Be is indult a nemzetközi karrierje, 18 évesen már bronzérmes volt az Európa-bajnokságon párosban Beleznayval. A nagy fordulópontot 1970 hozta, amikor a félelmetes kínaiakat legyőzték egy versenyen és ettől nagyon megerősödött Jónyer önbizalma. További fejlődése érdekében ez évben igazolt el a DVTK-tól a Bp. Spartacushoz.

Ettől kezdve új világ kezdődött, mivel Jónyert rövidesen már, mint világbajnokot említhették a sport világában. 1971-ben Japánban, Nagojában tanították móresre az ázsiaiakat és Klampár Tiborral megnyerték a páros világbajnoki címét. Klampárral remekül kiegészítették egymást: Jónyer előkészített, Klampár pedig befejezte a poénokat. 14 évvel az utolsó magyar világbajnoki cím után újra siker! Két, sportágon kívüli példaképe is volt, az úszó Hargitay András és az öttusázó Balczó András (szintén Halhatatlan Tagunk). Utóbbi olimpiai aranya után, az ő fanatizmusát követve megduplázta az addigi edzései számát, ha kellett éjjel is kerékpározott, futott. A logikája szerint

„míg az ellenfelek alszanak, én meg azalatt is edzek, akkor ki nyerhet? csak én nyerhetek!”

– vallotta.

Hát nyert is bizony, 1972-ben és 1974-ben párosban Európa-bajnok lett előbb Rózsás Péter, majd Klampár Tibor oldalán. Az Európa Top 12 egyéni versenyben két alkalommal is elvitte a pálmát, rommá verve európai vetélytársait.

Híressé vált az általa kitalált és kifejlesztett oldalpörgetés, az ún. kiflipörgetés, melyet egy időben csak ő tudott. A „kiflinek” köszönhetően távolról indulva a labda a hálót megkerülve egészen laposan csapódott le az ellenfél térfelére. Jónyer úgy tudott pörgetni és nyesni, hogy ettől még a kínaiaknak is leesett az álluk. Hosszú kísérletezgetés után alakította ki az ütője borítását, amivel a világ előtt járt egy lépéssel. Mi emelte Jónyert a világ legjobbjai fölé? A kiváló erőnléte mellett taktikailag IS nagyon felkészült játékos volt, nem véletlen, hogy több páros partnerrel is aranyérmes lett, illetve ami még egyedülálló volt benne, hogy a kritikus helyzetekből rendre győztesen keveredett ki és a szervavariációnak sem igen lehetett ellenállni.

 

De ez még nem minden! „Utazz” el velünk a HMSE 3D Virtuális Múzeumába, hallgasd meg Jónyer István teljes életútját, és nézd meg személyes képeit, relikviáit, amit még soha sehol nem láthattál!

Forrás: https: hmse.hu/muzeum
Fotó forrás: 1. HMSE 2. nemzetisport.hu / MTI, 3. nemzetisport.hu