„Ha száz év múlva a világ másik végén valaki azt hallja majd, hogy Magyarország, azonnal azt fogja rávágni, hogy Puskás.” – Puskás, a musical. Magyarország és Spanyolország büszkesége, Görögország kedvence, milliók példaképe. A LEGENDA, akinek nevét az egész világon ismerik, a világpolgár, akinek emberi nagysága több kontinensen nyújtott segítséget felebarátnak, a labdarúgó, akinek tehetsége páratlan. Puskás Ferenc nemzeti kincs szülőhazájában, Pancho klubikon Madridban, Öcsi géniusz a futballrajongók emlékezetében.

Ma Puskás Ferencre emlékezünk, halálának 15. évfordulóján – becenevén Puskás Öcsi, később Öcsi bácsi, Spanyolországban Pancho névvel illették – (Budapest, 1927. április 1. – Budapest, 2006. november 17.), Halhatatlan Legendánkra, minden idők egyik legjobb góllövőjére, hiszen már 15 esztendeje, hogy hosszú betegsége után a Kútvölgyi úti kórházban 2006. november 17-én reggel 7 órakor légzési és keringési elégtelenség következtében eltávozott közülünk a valaha élt legismertebb és legnépszerűbb magyar ember. A december 9-i gyászszertartáson Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök celebrált gyászmisét a Szent István-bazilikában, ahol örök álmát alussza, immár feleségével, Erzsébettel és lányával, Anikóval együtt.

Az évforduló apropóján az m4sport.hu szerdán (november 17-én) „A nemzet búcsúja” címmel leadta a legendás labdarúgó ötórás búcsúztatóját, ennek során a nézők olyan pillanatokat is láthatnak, amelyet eddig csak azok élhettek át, akik részt vettek a 15 évvel ezelőtti temetési szertartáson.

A 2006-os haláleset után a család a régi barátot, a Magyar Olimpiai Bizottság akkori elnökét, a későbbi köztársasági elnök Schmitt Pált (Halhatatlan Tagunkat) kérte fel, hogy legyen a temetés főszervezője, a Kegyeleti Bizottság elnöke. A Nemzeti Sport megkeresésére Schmitt Pál így emlékezett vissza arra a feladatra:

„Még madridi nagykövetként ismerkedtem meg személyesen Puskás Öcsivel, és óriási megtiszteltetésnek tekintettem, hogy MOB-elnökként, olimpiai bajnokként és NOB-tagként engem kértek fel arra, hogy méltó temetést szervezzek a leghíresebb magyarnak. Óriási összefogást igényelt a feladat, hiszen nagy gondot kellett fordítani a sírhely kiválasztására, arra, hogy kik mondjanak beszédet, kik lépjenek fel, milyen külföldi vendégeket hívjunk, és összességében minden protokolláris teendőre. Szerencsére nagyon sok segítséget kaptunk ehhez mindenhonnan. Büszke vagyok arra, hogy az esemény nemzetközi visszhangja a létező legjobb volt, olyan vendégek is eljöttek, akikre nem is számítottunk.”

Országszerte, sőt határainkon túl és Spanyolországban is tartottak megemlékezéseket az évforduló kapcsán. Puskás Ferenc nevelőegyesülete, a Budapest Honvéd a klub krónikása, Kaszás Kálmán érzelemdús, Álmainkban él tovább című írásával emlékezett az évfordulóra.

A felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia képviselői is elhelyezték az emlékezés koszorúit Budapesten, a Szent István-bazilika altemplomában, ahol a legendás labdarúgó nyugszik – számolt be róla a puskasakademia.hu.

A Real Madridnál sem feledkeztek meg az évfordulóról, a madridi klub hivatalos honlapján emlékeztek meg a nagy bajnokról, kiemelve, hogy „Pancho” 242 gólt szerzett, nyert három Európa-kupát, egy Interkontinentális Kupát, öt bajnoki címet és egy spanyol kupát a Real Madrid mezében, illetve szót ejtettek arról is, hogy ma a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség rangos elismerése, az Év góljáért járó díj viseli Puskás nevét.

De ki is volt Puskás Ferenc, Puskás Öcsi, mindenki Öcsi bácsija?

Puskás a kispesti grundon kezdte kergetni a rongylabdát, mikor még Ő sem gondolta, hogy egyszer minden idők legjobb magyar labdarúgója lesz. A világszerte legnépszerűbb, legismertebb magyar sportember, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, olimpiai arany- és világbajnoki ezüstérmes magyar focista, világválogatott (1963) és Európa-válogatott játékos (1965), több klubcsapat és válogatott edzője, posztumusz dandártábornok.

A legendás Aranycsapat kapitányának neve felkerült a világ minden idők legjobb labdarúgóinak 100-as FIFA listájára, a világ legjobb 10 futballistája közé. A FIFA az év legszebb gólját lövő játékosnak járó díját a magyar csatárról nevezte el (Puskás díj néven). 2016-ban a goal.com internetes szakportál „Legendák világbajnoksága” elnevezésű szavazásán a valaha volt legjobb labdarúgónak választották.

Puskás Öcsi – a LEGENDA – e név hallatán mindenki pontosan tudja kiről van szó! A világ egyik legnagyobb focistájáról, az egyik legismertebb magyarról (díj: Magyarság Hírneve, 1997). Nagyságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy a mai napig világszerte senkinek nem kell elmagyarázni, se fiatalnak, se idősebbnek, ki is az a Puskás Öcsi?! Pelé csak úgy fogalmazott, hogy „a Holdon is Puskás lett volna a legnagyobb játékos”.

Páratlan játékát a rendkívüli robbanékonyság, a tökéletes labdakezelés, a kiismerhetetlen cselek, a szellemes megoldások, a szinte centiméterre pontos átadások, a nem mindennapi helyzetfelismerés és a briliáns rúgótechnika jellemezte. Akaraterejét igazolja, hogy amikor Spanyolországba igazolt, túlsúllyal küszködött, ám átállt a spanyol ritmusra, és rövid időn belül képes volt lefogyni a megfelelő szintre. Harmincéves kora után is képes volt a megújulásra, és a publikumot a régi játékával, sőt néha annál is jobbal kápráztatta el. Ismert volt erős és hihetetlenül pontos bal lábas lövéseiről.

1950 és 1954 között a magyar futballválogatott csapatkapitánya és a Budapesti Honvéd meghatározó egyénisége volt. Az 1956-os forradalom leverésének hírére külföldön, először Bécsben maradt, ahová rövidesen felesége és gyermeke is követte. Később Spanyolországba költözött, ahol 1958-ban a Real Madrid legendás játékosa lett. 39 évesen hagyott fel játékosi pályafutásával, utána futballedzőként tevékenykedett. 1991-ben végleg Magyarországra költözött és 1992-ben az MLSZ utánpótlás-, majd nemzetközi igazgatója, végül 1993-tól egy rövid időre a válogatott szövetségi kapitánya lett. 2000-től Alzheimer-kórral és más betegségekkel küszködött. 2006. szeptemberben Puskás súlyos tüdőgyulladással és magas lázzal a Kútvölgyi kórház intenzív osztályára került, állapota az elkövetkezendő hetekben sajnos már nem javult, végül 2006. november 17-én reggel 7 órakor légzési és keringési elégtelenség következtében elhunyt.

Ma Puskás Öcsire emlékezünk, aki nem csak a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete (HMSE) számára, de egész Magyarország, mindenki számára örökkön örökké Halhatatlan… 🖤

Forrás: nemzetisport.hu – a teljes cikk itt olvasható: https://www.nemzetisport.hu/magyar_valogatott/evfordulo-puskas-ferencre-emlekeztek-itthon-es-spanyolorszagban-is-2860969

További források: wikipedia.hu, puskas.com, olimpia.hu @puskas.legenda facebook oldal
📷 Fotó: nemzetisport.hu